Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първанов: Стоянов беше относително добър, струва си да се появи в политиката

Служебното правителство се престара на моменти с изчегъртването, смята Първанов

OFFNews 13 септември 2021 в 10:35 12055 2

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Президентската кампания ще е интересна и не е предрешена. Петър Стоянов беше относително добър държавен глава, който е имал своите гафове и политически грешки. Той е кандидат, който си струва да се появи в политическото пространство. Не е за подценяване. 

Това каза бившият президент Георги Първанов пред Нова ТВ. Той заяви, че не иска да прави персонални коментари, но припомни, че 30-40 дни преди изборите през 2001 г. БСП не е имала кандидат. "Тогава Стоянов имаше около 45% преднина. Кандидатирах се в последния момент и взех, че спечелих", припомни още Първанов.  

За думите на проф. Тодор Кантарджиев, че би подкрепил проф. Асен Балтов, ако влезе в политиката, Георги Първанов заяви, че не е сигурен дали един нов кандидат, включително популярен лекар, би имал успех.

Според него Радев влиза в битката за следващия мандат със "солидна преднина", но изходът от борбата за поста зависи от това колко и какви ще бъдат неговите опоненти. 

"Всеки, които влиза в кампания, докато е на власт, разполага с изборна зестра. Тя се състои от няколко процента преднина, лостовете на държавното управление и тежестта на наследството, което оставя. А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото", каза още той. 

Според него в настоящата сложна ситуация никоя власт на се справя добре – нито президентството, нито правителството, нито парламентът.

"Стигна се до ситуации, за които хората казват, че това си е жив резил. Депутатите дори задълбочиха кризата. Радев пък зае относително пасивна позиция – да не се набърка в преговорите. Трябваше да се направи нещо, за да се стимулира диалогът. Поводи за това има много – COVID-19, националната сигурност", заяви Първанов. 

Бившият президент коментира и служебния кабинет. Според него е имало "престараване, мачкане и изчегъртване на моменти". И поясни, че се наблюдава "чистка" в сферата на вътрешните работи и здравеопазването. По думите му ежедневно получава сведения за това, че "се премахват ръководители на здравни заведения, ей така, за да се разчисти теренът и да се сложат "наши хора".

Първанов добави, че е имало министри, които са стоели стабилно – Янаки Стоилов, Гълъб Донев. Той добави, че подкрепя провеждането на цялостна ревизия, но не с тясно политически цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1896

2

Simo

13.09 2021 в 11:08

Какво нещо?! Червеният Първанов работи срещу Радев и подтиква синият Стоянов да се кандидатира от името на червените от ГЕРБ.
Стоянов нищо не казва, но всички гербери го коментират.
Цели се омазване на всичко.
Боко крадеца плаща за хаоса.

14469

1

случайно прочетох

13.09 2021 в 11:02

"А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото"
:-)))))))))))))))
На мъжете или на жените?
Не трябва ли да е умен, интелигентен, въздържан, последователен?
 
X

Подкастът на OFFNews