Първанов: Подкрепата на ДПС укрепва управлението, няма заплаха за стабилността

ОFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 14:51 1776 6

"Виждам, че има едно засилено общуване между реформаторите и ДПС. Например това, което беше постигнато в правосъдната реформа. Подкрепата на ДСП във важни моменти, по-скоро укрепва това управление. Не виждам някаква заплаха за тази стабилност“.

Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция по повод края на политическия сезон.

По думите му в момента управлението на страната е по-стабилно, отколкото преди шест месеца. Той обаче призна, че това не означава, че е и успешно. 

Той изрази мнението си, че голямата заплаха за управлението е липсата на ефективни политики и подчерта, че Реформаторският блок (РБ) периодично заплашва, за да извлече една или друга изгода. „Винаги съм гледал с насмешка на тези опити на колегите от дясно. Няма да разпаднат мнозинството", каза още Първанов.

"Мога да кажа, че има успешни министри – вицепремиерът Ивайло Калфин и други министри, които се справят доста добре. Има и откровени провали в някои сектори. Коментирал съм ги, не искам да се връщам сега", коментира Първанов.

Според него вицепремиера и Ивайло Калфин и депутатите на АБВ са показали високия управленски и политически потенциал на партията и за това "могат да завидят много от другите парламентарни групи".

„Мога да кажа, че в целия този период и особено в последните седмици ние се утвърждаваме като своеобразен коректив в управлението, в името на което влязохме и в самото управление, поехме ангажимент като партньори в рамките на правителството“, каза Първанов.

Той даде пример с конституционните промени и "историческият компромис" и се похвали, че измененията започнали от позицията на АБВ в ресорната комисия, както и последвалите разговори по темата с министър-председателя.

Първанов определи вота в пленарната зала за референдума, който доведе до отпадането на въпросите за задължителния и за мажорния вот, като недостоен. Според него това е било тежък удар и компрометиране на идеята за пряката демокрация. По думите му това се дължи на нагласата на определени политически сили, които не искат да се утвърждава системата на референдумите

Той смята за недопустим начина, по който парламентът отхвърли предложението на Плевнелиев, както и всички останали предложения за редакция по първите два въпроса и по този начин спря възможността за провеждане на реален референдум.

Първанов каза, че ще предложил на депутатите от АБВ през новия политически сезон да се възобновят предложенията и да се върне дебатът за референдума чрез промени в закона и дебати между парламентарните групи.

Като конкретна идея за промяна той посочи възможността президентът да може да предизвиква референдум, независимо от парламента тогава, когато на лице е достатъчно убедително конституционно мнозинство. В такава ситуация обаче Георги Първанов смята, че при неуспех на така свикан референдум, президентът трябва да бъде задължен да подаде оставката си, тъй като подобен провал на вота може да се счита за вот на недоверие към него.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2015 в 17:22

Хич не ми е симпатичен Първанов, и колкото и смешно да ви се стори - заради това, че е ловец, за мене всички ловци са примитивни комплексари, убийци, дори в раздела хищници не мога да ги сложа, щото не го правят за храна, а за трофеи, «спорт». Но да го плюете и обиждате без никакви аргументи е голяма простотия.

30.07 2015 в 15:55

Скрий се засилено общувате партиите само след като се договорите как да градете всички, ще дойде времето когато политическия боклук ще бъде изхвърлен!

30.07 2015 в 15:54

Е това Гоце като го видя, сякаш виждам Сава и Павел накуп... И като знам, че е първо приятелче (или водещ офицер?!?) на Буда, направо ми призлява... Та така, драги ми хора, пак се затлачихме в безвремието...

30.07 2015 в 15:43

Гоце, няколко думи, лично: Социалното база на партийно-парламентарното управление прогресивно изтънява. Партийците вече са под 10%, а това е критична маса, при която акционерите губят контрола. Сичкото чугун-партиец, осъзнайте се, че ако не се подчините на вълната и някак да я яхнете, вълната ще ви отнесе. А вълната е на гражданско-парламентарно управление, не на партийно-парламентарно. Сега ни играете плаващи мнозинства. Само чугуните партийци виждат в тези плаващи мнозинства плурализъм и демокрация. Тц, ДС номерата са довреме, "вярвящи" вече са само купените от вас.

30.07 2015 в 15:27

Скрий се бе, доносник!

30.07 2015 в 15:03

Ма никой не се притеснява за "стабилността", бе, Гоцко, плашиме се, че нема промяна.

А тая песен за РБ дето с ДПС вече се пее от всички до една комунистически отломки и техните тролове.

СЛОЧАЙНОСТ?