Първан Симеонов: ПП разбраха, че влизайки в нишата на ДБ, губят потенциални гласове

"Възраждане" позволиха образа им да се пакетира с този на ГЕРБ и ДПС, заяви социологът

OFFNews 25 август 2022 в 10:18 5161 1

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Първан Симеонов

По всичко личи, че ПП са решили да се позиционират отново малко по-центристки. Те бяха отишли много на Запад на фона на масовия български вкус, който е по-скоро Център-Изток, но меко Център-Изток, без крайности. Сега ПП като че ли малко се връщат в центъра, осъзнавайки, че все пак се различават от ДБ и че ДБ е по-скоро формация на крилото, тя е по-скоро нишова формация, и влизайки в тяхната ниша, ПП като че ли губят потенциални гласове в центъра.

Това заяви социологът от "Галъп" Първан Симеонов в интервю за БГНЕС по повод отказа на ПП да се обединят предизборно с "Демократична България". Според Симеонов в тази ситуация няма правилно решение, а става дума за политическо позициониране.

Той припомни, че именно по-центристки тип гласове бяха предпочели ПП на последните избори. Симеонов подчерта, че ПП са загубили много такива потенциални гласове, но вероятно ще направят всичко възможно да задържат част от тях или дори да си върнат част от тях. Социологът е на мнение, че и двете формации имат шанса, понеже все още имат сравнително различен профил, да опитат по-пълно да оползотворят това център-дясно пространство, където се очаква "ПП да играе по-скоро център, а ДБ по-скоро дясно".

По думите на Първан Симеонов в последните дни ПП са омекотили реториката си по темата "Газпром", за разлика от ДБ, които по този начин получават по-свободна ниша да играят основната си карта, а именно критичността към Русия.

"По този начин двете партии всъщност си правят услуга, защото ПП си позволява по-присъщото си центристко говорене, докато ДБ може по-спокойно, без да влиза в противоположност с ПП, да играе своята основна карта – критичността към Русия. Така, че тяхната надежда е, разпределяйки си така територията, да успеят да завършат с по-добър резултат, който да им осигури после опции", заяви политологът.

Първан Симеонов прогнозира, че идеята на ПП е да мобилизира силни анти-ГЕРБ настроения, за да поддържа жив духа на протестите през 2020 г., като се аргументира, че доказателства за това не липсват през последните дни в реториката между двете партии. Той напомни, че прототипът на ПП е именно посланието срещу модела ГЕРБ/ДПС.

Социологът постави въпросът дали връщането към противопоставянето от 2020 г. няма да навреди на сформирането на бъдещо коалиционно управление между партии, изповядващи евроатлантическа ориентация:

"Тогава вероятно ще се мислят и теми, по които би могло да се формира мнозинство. И както ясно долавяте, тук въпросът няма да е една или друга партия, а ще е една или друга личност. Струва ми се, че различни формации по терена биха били съгласни на различни видове сътрудничества, но големият въпрос ще бъде въпросът за личната съдба на хора като Бойко Борисов, той пък контрира с въпроси за личната съдба на хора като Кирил Петков и Асен Василев, и т.н. Но всичко това ще има своята важност след изборите."

"Възраждане" позволиха образа им да се пакетира с този на ГЕРБ и ДПС

Според Първан Симеонов "Възраждане" са получили множество шансове, с които са допуснали и немалко грешки:

"Основната им грешка е, че позволиха прекалено да бъде пакетиран техният образ с образа на ГЕРБ и ДПС. И за това като че ли "Възраждане" през лятото някъде бяха спрели своето нарастване, сега обаче при евентуална осезаема опасност от обедняване през есента, това обикновено върви с радикализация на обществата, "Възраждане" получават нови шансове. Но там ще е енигма, защото там ще има скрити вотове”, каза Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

2

fik1

25.08 2022 в 11:59

2854-ва: избори в бг, вгъзраждане версия поредна за 200-тен път имат 5%, някой вгъзгродян: 'не следващите избори ще видим кой какво разбрал, само вгъзраждане, първа сила'
 
X

Подкастът на OFFNews