Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първан Симеонов: Единственият шанс за правителство е във войната

Конституцията би могла да се промени в рамките на редовно НС, за да може да има период със служебно правителство по време на работещ парламент, заяви Димитър Аврамов

OFFNews 14 октомври 2022 в 09:52 4611 2

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Първан Симеонов

"Единственият шанс България да има правителство е, за съжаление, войната. Извинявайте за черния хумор, но ако войната наистина ескалира, партньорите от Запад няма да ни траят дълго да си играем тук", заяви пред bTV изпълнителният директор на "Галъп Болкан Интернешънъл" Първан Симеонов.

"Във време на война България трябва да е стабилна", подчерта той. По думите му в следвaщите месеци ще станем свидетели на предизборна кампания в Народното събрание и "политическо лицемерие" около войната в Украйна.

"В Украйна се води война, а ние, в България, си правим постна кампания с това. Ходят, драскат по един паметник, другите свалят знамена, третите искат Митрофанова да бъде поканена, четвъртите - не. През това време войната в Украйна е факт, а това нашето тук е лицемерие", каза той.

Симеонов посочи, че за съжаление, през последните две години България живее в предизборна кампания. Според него партиите отвикват да управляват и започват да се състезават за властта, без да искат да я упражняват.

Той е на мнение, че съществуват възможни формули на управление, за които обаче трябва се мине през още едни предсрочни избори. Симеонов заяви, че в момента електоратът на "Демократична България" не би позволил да се появи диалог с ГЕРБ сега, въпреки че съпредседателят на ДБ Христо Иванов отдавна търси диалог с ГЕРБ.

Събеседникът на Симеонов - политологът Димитър Аврамов - е на мнение, че Конституцията би могла да се промени в рамките на редовно Народно събрание, за да може да има период, в който да има служебно правителство по време на работещ парламент. Според него това би решило множество проблеми, които възникват при служебен кабинет, когато няма парламент - ще се приемат закони, ще има контрол над изпълнителната власт.

Според Аврамов в момента партиите "имитират политика". Той даде пример с поставянето на "евроатлантическото мнозинство" на дневен ред.

"В България има съгласие за евроатлантическо мнозинство - ДПС влиза, Янев влиза и се намират депутати, които да се присъединят към него. Ще има квалифицирано мнозинство, но в това няма съдържание. Има мантра от всякакви сили, че дадена партия е зло, което формално пречи на сътрудничеството, а отдолу на терена на задкулисието то си върви", каза още Димитър Аврамов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

14.10 2022 в 10:27

Ето го и другото герберче с неудобно много медийно време за внушения

6386

1

Zlatko

14.10 2022 в 10:01

Задкулисието - карат се и се плюят пред публика, а зад кадър си бъркат по дупките и си пият кафето заедно. Но народа иска скандали. Хляб и зрелища. Зрелища има, а хляба…. само хляб също има. Вероятно Копейката го няма зад кадър, но той е невменяем, той е в посолството на чай.
 
X

Подкастът на OFFNews