Партиите обявили над 1,3 млн. дарения за предизборна кампания

OFFNews 29 септември 2022 в 11:41 902 0

Сметна палата

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

От Сметната палата напомниха на участниците във вота да информират за дарителите

Даренията за предизборната кампания за изборите за Народно събрание в неделя са 247. От тях 239 са парични суми с общ размер над 1,3 млн. лв.

Това показват данните в Единния регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ до този момент, съобщиха от Сметната палата. 

Продължаваме промяната е събрала най-много парични дарения - над 870 хил. лева. Следва я "Има такъв народ" с малко над 270 хил. лева. Далеч по-малко дарения са събрали "Български възход" и "Възраждане" - съответно малко над 70 и 30 хил. лева. БСП и "Демократична България" са получили по над 13 хил. лева.

ГЕРБ и ДПС не са отчели никакви парчини постъпления към сметките си.

От Сметната палата напомнят на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, че подаването на информацията за вписване в ЕРИК е задължително, за да се осигури прозрачност на финансирането на предизборната кампания.

По време на предизборната кампания, която приключва утре, участниците имат задължението съгласно Изборния кодекс да изпращат на Сметната палата в 7-дневен срок всяка новопостъпила информация за техните дарители, размера на паричните и непаричните дарения и др. Това означава, че ако дарението е получено на 30 септември, последният срок да бъде обявено пред Сметната палата е 7 октомври.

В 30-дневен срок след изборния ден участниците в изборите трябва да представят пред Сметната палата и отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.

За неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК, а също и за непредставяне на отчети, глобите достигат до 10 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови