Партии с държавна субсидия ще получават финансиране и за агитация в референдума

OFFNews 29 септември 2015 в 22:59 4322 0

ЦИК отново разбуни духовете с решение, което е в пряко нарушение на Изборния кодекс и на Закона за референдумите, съобщава в днешния си брой в. "Сега".

Този път проблемът засяга разпределението на т.нар. медийни пакети за агитация в кампанията за референдума.

Решението гласи, че партии, които са част от парламентарни коалиции и съответно получават държавна субсидия, да имат право на пари от бюджета за разходите си по информационно-разяснителната кампания във връзка с предстоящия референдум.

Спорното решение е от 25 септември и определя кой и в какъв размер ще вземе т.нар. медийни пакети - до 40 000 лева и е било гласувано при изключени камери, които предават заседанията онлайн.

Според закона за референдумите всяка партия, коалиция и инициативен комитет без държавна субсидия има право на медиен пакет до 40 000 лв., с който да покрие разходите си по агитацията "за" или "против" въпроса, поставен на допитването. Повечето регистрирали се за участие в кампанията попадат точно в тази категория.

С решението си обаче ЦИК определя, че по-малки медийни пакети ще вземат и онези партии, регистрирали се за кампанията, които са част от парламентарни коалиции и получават някаква държавна субсидия.

Според комисията те имат право на това "в намален размер, пропорционално на броя на партиите, участващи в коалиции, които получават държавна субсидия по реда на Закона за политическите партии".

В тази хипотеза влизат АБВ и Българска партия "Либерали" от коалиция АБВ, които ще вземат по 30 000 лв. Също и Партия на българските жени (34 286 лв.) от коалиция ББЦ, Българска нова демокрация (33 334 лв.) от Реформаторския блок и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" (36 923 лв.) от коалиция "БСП лява България".

За решението си комисията се позовава на текстове от закона за референдумите и Изборния кодекс, които обаче само регламентират правото на участници в кампанията да вземат медиен пакет, стига да не получават субсидия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови