Партията на Цветанов: Свалянето от ефир на Горан Благоев е политическа репресия

OFFNews 14 октомври 2020 в 09:57 3022 0

Партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" определи като лична саморазправа, политическа репресия и дискриминация свалянето от ефира на БНТ на предаването "Вяра и общество" на Горан Благоев.

Дългогодишният водещ от миналата седмица не е на екран след решение на Управителния съвет на телевизията, което пък дойде след новината, че той е сред учредителите на новата партия.

"Републиканци за България" изпратиха позиция до президента, премиера, председателя на парламента, Комисията по култура и медии и СЕМ, в която пишат, че е "недопустимо срещу лица, които са изградили авторитет в българското обществото чрез дългогодишния си, посветен на значими национално-полезни каузи, труд, да бъдат предприемани репресивни действия от страна на държавната власт, само поради факта, че са подкрепили създаването на нов политически субект".

Според хората на Цветанов "демонстративното спиране на предаването „Вяра и обществото“ с Решение на Управителния съвет на БНТ от 05.10.2020 г. цели единствено дискредитирането на един от най-популярните телевизионни водещи в БНТ".

Те посочват, че Законът за радиото и телевизията, Устройственият правилник на БНТ и Етичният кодекс на служителите в БНТ не забраняват на журналистите да участват в политически партии.

"Не на последно място, смятаме, че атаката е тенденциозна, и поради факта, че генералният директор има лично отношение към г-н Горан Благоев, а сегашният състав на УС на БНТ се състои изключително от бивши съпартийци на г-н Емил Кошлуков от ПП „Новото време“, на която и той се явява учредител и председател от 2004 г. и 2009 г. С оглед на посочените дотук съображения осъждаме действията на Управителния съвет на БНТ срещу Горан Благоев, като считаме, че те са дискриминационни и представляват лична саморазправа на ръководни чиновници в БНТ с един от най-уважаваните български журналисти. Като политическа партия, която отстоява евроатлантическите ценности в България, ще направим този случай достояние и пред представителите на страните-членки в Европейския съюз, като пример за поредно посегателство върху свободата на словото и правото на избор", завършва позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews