Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Партията на Стефан Янев ще се казва ''Български възход''

OFFNews 30 април 2022 в 11:49 2370 7

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Партията на бившия министър на отбраната и бивши служебен премиерта Стефан Янев ще се казва Български възход. Това обяви самият той във фейсбук профила си.

"Ние вече не можем да стоим безучастно! Време е да се събудим. Време е, в качеството ни на активни граждани, да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава. В тази връзка, аз и група мои съмишленици, решихме да поставим началото на нова политическа формация, която нарекохме "БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД"!", пише на профила на Янев.

Обяснението, което се дава за избора на име е следният: "Защото нашата отговорност е пред България и пред бъдещето на българските деца! Защото България е държава с хилядолетна история, успяла да запази своето име през превратностите на времето. Наш дълг е да продължим да го отстояваме и занапред! Защото е крайно време да спрем да говорим за "стабилност" и "устойчивост"! Стабилност и устойчивост на какво?! На мизерията?! На ниските доходи?! На унизеното ни национално достойнство?! На социалния разпад?! На имитацията на демокрация?!"

Според публикацията му било време да се заговори за "ново начало" и че е дошло "време да си кажем, че безвремието, в което живеем и което ни е приковало на дъното, трябва да приключи". Това можело да стане само тогава, когато "спрем да мислим, че безобразията на компрометирания политически елит са наша съдба, срещу която сме безсилни".

Първото събрание на новата формация ще се проведе на 5 май.

Стефан Янев беше министър на отбраната в коалиционното правителство по-малко от 3 месеца, като беше сменен в началото на март с Драгомир Заков. Премиерът Кирил Петков обяви в мотивите за освобождаването, че Янев води "собствена външна политика", че е казал на правителството, че неговото оставане в кабинета е функция на стабилността на правителството и нарече случващото се в Украйна "операция", а не война.

Генералът от резерва Стефан Янев оглавяваше двете служебни правителства на президента Румен Радев през миналата година и беше служител в президентството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

7

Тролов

30.04 2022 в 15:48

ВЪЗХОД е руска дума, русизъм, даже имаха такава ракета. Българската дума е НАПРЕДЪК! Българо-руското съчетание още в името, май навява пропутински очаквания? Неграмотният дето го е измислил владее български колкото ПростоКиро!

2073

6

Johnny B Goode

30.04 2022 в 15:46

Този ако успее да навие жена си, може и да събере 2 гласа на избори.
Отъркали се във властта нещастници, почнали да се мислят за голямата работа.

10298

5

AntiZ

30.04 2022 в 13:10

"Български иzход" (от изхождам се). Анус, по научному.

9347

4

Анализи

30.04 2022 в 12:38

Какъв възход бе другарю Янев, бивш натовски генерал, поклонник на Путин. Едните ни възродиха, сега ще ни възхождат, преди това ни атакуваха. По-добро заглавие за партията на Янев би било изхождане.Рисна ни от случайни хора подкрепяни от петата колона да тровят обществото.

12135

3

borisboris

30.04 2022 в 12:19

Тоя па откъде изпълзе?

-240

2

редовно четящ

30.04 2022 в 12:12

Поредният кремълски храненик.

2550

1

alfakentavur

30.04 2022 в 11:58

Да няма предвид Руски възход?
 
X

Да помогнем на украинските деца!