Партия МИР поиска здравния министър незабавно да отмени заповедта, ограничаваща човешките права

Ангел Марковски 20 октомври 2021 в 12:15 1182 1

Симеон Славчев

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) поиска здравният министър д-р Стойчо Кацаров незабавно да отмени Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 г. или да подаде оставка. Това се казва в позиция на партията, разпространена до медиите.

„С тази заповед министърът на здравеопазването грубо нарушава човешките права, както и разделя българското общество на ваксинирани и неваксинирани. За огромно съжаление това не е първият случай, в който д-р Стойчо Кацаров разделя българското общество. След като раздели и грубо обиди лекарите, които бяха и продължават да са на първа линия в битката с COVID-19 министърът на здравеопазването сега разделя и българското общество“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни факта, че партия МИР настояваше още през декември месец 2020 г. държавата да проведе подробна и детайлна национална информационна кампания за всяка една ваксина, за да може всеки един български гражданин да вземе информирано решение и сам да реши, дали да се ваксинира или не.

„Освен за задължителното информирано съгласие на ваксинирания партия МИР настояваше още в края на 2020 година да се проведе задължителна и максимално подробна информационна кампания относно всяка една ваксина. С подписването на информирано съгласие цялата отговорност за настъпването на нежелани странични реакции пада върху пациента. Затова преди да бъде ваксиниран всеки пациент, той трябва да е напълно информиран и запознат с възможните последици. В тази връзка партия МИР прави и продължава да прави многократните опити да получи информация за прилагания терапевтичния протокол на заразените с Ковид-19”, заяви д-р Ирена Парунева, член на НИС на партия МИР.

Според партия МИР такава информационна кампания е била от изключително и от първостепенно задължение на държавата. В позицията на партия МИР се посочва още, че партията категоричното се противопоставя на това българските граждани да бъдат изкуствено разделяни на ваксинирани – неваксинирани, на ваксъри – антиваксъри, при условие, че ваксинирането е доброволно, а самата държава в лицето на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не си е свършила работа и се е провалила.

„Партия МИР предлага медицинският щаб на проф. Костов, който поради неясни причини беше закрит, незабавно да бъде възстановен и всички решения да се взимат след проучването и становището на водещи в страната здравни специалисти. Настояваме здравният министър незабавно да коригира своята грешка и вместо за пореден път да разделя обществото и да нанася сериозни загуби на българския бизнес, да събере здравните експерти, представители на образователните институции, на малкия и среден бизнес, на туризма, на ресторантьорите и всички други заинтересовани страни и в диалог и с разумни аргументи да се определят най-адекватните и ефективни мерки за справяне с ковид кризата, които освен всичко друго да не нарушават и човешките права на българските граждани и да не разделят българското общество на ваксинирани и неваксинирани. Личен избор на всеки един човек е дали да се ваксинира или не и този избор не може да бъде предопределян със заповеди, ограничения и дискриминация“, зави още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Предвид наложените от служебния министър извънредни мерки от партия МИР поставят и настояват за отговор на следните въпроси:

1. Защо медицинските служители – лекари, медицински сестри и санитари в разгара на първите две вълни на пандемията бяха оставени на произвола на съдбата с абсолютно непригодни и неадекватни лични предпазни средства – маски, ръкавици, екипи?
2. Защо общопрактикуващите лекари лекуват и до момента по телефона?! Най-вече децата?!
3. Защо се закри медицинският щаб на проф. Костов, без да се огласят резултатите от проучванията на водещи в страната специалисти?
4. При печалните резултати за най-висока смъртност от Ковид-19 в световен мащаб има ли обследване на прилагания медицински протокол за лечение на болните, който се прилага до момента? Възможно ли е сгрешен терапевтичен протокол да води до този резултат?!
5. Защо не се признават тестовете за антитела на преболедували в домашни условия? Има значителен брой хора, които поради този факт не могат да докажат своя имунитет.
6. Как се съставя смъртен акт на починал в болнично заведение или на улицата без аутопсия? Кой забрани аутопсиите на нарочените за болни с Ковид-19?
7. Предвид много ниския процент на ваксинирани медицински и социални служители (30-35%) след влизане на заповедта на здравния министър колко от тези хора няма да бъдат допуснати до работните си места? И как държавата ще компенсира тяхната липса?!
8. Бизнесът и болниците просто ще останат без служители, клиенти или пациенти – ако всички неваксинирани 80% се ваксинират още утре, тъй като те ще получат сертификат най-рано на 19.11.2021, т.е. след 1 месец. Кой и как ще ги компенсира? Кой ще ги замести?!
9. Въз основа на кои подадени документи и разрешения от производителя на съответната ваксина и съответно Европейската агенция по лекарствата ИАЛ удължава срока на годност на ваксините с 3 месеца? Защо страните, на които ги подарихме, просто ги бракуваха?!
10. Кой и как точно в действителност контролира контактните лица на новорегистрираните заболели?
11. Кой и как ще бъде наказан за издаването на фалшиви зелени сертификати?

От партия МИР са категорични, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров със своите действия и бездействия създава хаос и действа на принципа проба-грешка.

„Именно затова настояваме здравният министър незабавно да отмени своята заповед, да даде отговор на поставените от партия МИР въпроси, както и да сформира медицинския щаб, след което незабавно да подаде оставка поради своя провал в управлението и справянето с ковид кризата, което нанася огромни щети на българското общество, бизнес и икономика“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

20.10 2021 в 14:01

Айде поредните антиваксерящи лумпени.

Политичетата, що не пратите писмо на вируса, бе? Поискайте му оставката, заплашете го, че искате да умрете свободно и по личен избор. Той ще се уплаши, че вече няма да има къде да живее, и ще избяга.

Клоуни.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков