След смешки и клетви парламентът задължи Борисов да се яви пред депутатите

Георги А. Ангелов 16 април 2021 в 17:06 13788 0

Снимка Цветомир Петров/БТА

Десислава Атанасова и Тошко Йорданов председатели на групите на ГЕРБ и Има такъв народ.

Парламентът задължи премиера в оставка и отпуска Бойко Борисов да се яви пред депутатите на следващото заседание на 21 април. Борисов, който стъпи за последен път в парламента преди година, е извикан, за да представи участието на България в Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради ковид кризата. Той трябва да обясни дали ще има проблем при забавяне на неговото внасяне в ЕК и кой е виновен за това.

Предложението дойде от Мая Манолова и беше подкрепено от 145 депутати. Въздържаха се 70 народни представители - всички от ГЕРБ. Предложението на Манолова предизвика продължили повече от половин час дебати, изпълнени с лични обиди и нападки. Депутатите от ГЕРБ приложиха всякакви процедурни хватки, предложения и размяна на реплики, за да не позволят гласуването, но само успяха да спечелят време. 

Докато Манолова се изказваше, бившият председател на парламента Цвета Караянчева ѝ подхвърляше реплики от залата. "Гаврата с парламента ще спре и вие няма да опазите Борисов, ще се яви тук. Ако няма заседание във вторник, Борисов да бъде извикан в сряда", каза Манолова. 

"Не с такава злоба, това ще ви доведе болест. Нова", обърна се към Манолова депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. 

Атанас Славов от Демократична България напомни, че според Конституцията, денят на която се отбелязва днес, "ние можем да извикаме всеки един министър или премиера в парламента". Славов предложи да се въведат глоби за неуважение на парламента, каквито има в други страни. 

"Г-н Иванов, вие сте интелигентен човек. Моля ви да не кълнете, не случайно носите прякора Мозъка. Премиерът днес показа за пореден път, че е смел човек. Искам да ви кажа с широка усмивка, че бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя", каза сценаристът от Шоуто на Слави и депутат от "Има такъв народ" Филип Станев по адрес на Лъчезар Иванов.

Иванов излезе на трибуната и се извини, че не бил разбран. И пак каза, че когато човек таи злоба, може да заболее. Знаел го като доктор. 

След това на трибуната излезе зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и прочете части от известната статия на депутата от ГЕРБ Тома Биков от 2012 г. за Бойко Борисов, озаглавена "Карикатура на диктатор".

"Страхливецът Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път", коментира отсъствието на премиера Тошко Йорданов. Премиерът в оставка обяви, че излиза в отпуск и прати на отчет заместника си Томислав Дончев.

Думите на Тошко Йорданов бяха посрещнати с голямо недоволство от ГЕРБ - СДС, чиито депутати тропаха по банките. Йорданов обяви, че е готов да си понесе глобите и санкциите за изказването си и за обидните квалификации към Борисов. Такива бяха поискани от ГЕРБ.

Купищата процедурни обърквания и нарушения в залата доведоха до искане да се обяви почивка, защото не е ясно какво се обсъжда – докладът за плана или проекторешение, изчетено изненадващо от трибуната от Мая Манолова.

След почивката зам.-председателят на парламента Татяна Дончева успя да въведе ред в залата и подложи на гласуване решението за задължително изслушване на Борисов, което според ГЕРБ е нарушение на процедурата.

В крайна сметка решението бе прието, което значи, че Борисов трябва да се яви в залата в сряда, 21 април, за да докладва за плана за възстановяване. Дончева отказа да допусне за изслушване по темата вицепремиера Томислав Дончев, който се беше появил в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !