Парламентът трябва да ратифицира промени по договора за F-16

Георги Ангелов 06 юли 2022 в 17:21 1774 2

F-16 Block 70

Снимка Lockheedmartin.com

F-16 Block 70

Министерският съвет днес е одобрил изменение на договора със САЩ за доставка на 8-те изтребителя F-16 Block 70 и свързанара с тях поддръжка. Тъй като има промяна на условията се налага парламентът отново да ратифицира със закон този договор.

След влизане в сила по условията ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава, съобщиха от правителството.

В мотивите на решението пише, че министерството на отбраната на България е поискало "да се извършат по-значими промени в съдържанието на подписания договор". Основните промени в договора за Изменение и допълнение № 1 към (LOA) BU-D-SAB може да се групират както следва:

- Актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав.

- Коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите.

- Коригирани в различна степен срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Тези промени не водят до удължаване на посочените срокове за доставка на самолетите.

- Промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Тези дни се очаква оферта от САЩ за покупката на още 8 изтребителя Ф-16, както е заложено и в проекта за инвециционен разход приет от парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!