Парламентът трябва да ратифицира промени по договора за F-16

Георги Ангелов Последна промяна на 06 юли 2022 в 17:21 1110 2

F-16 Block 70

Снимка Lockheedmartin.com

F-16 Block 70

Министерският съвет днес е одобрил изменение на договора със САЩ за доставка на 8-те изтребителя F-16 Block 70 и свързанара с тях поддръжка. Тъй като има промяна на условията се налага парламентът отново да ратифицира със закон този договор.

След влизане в сила по условията ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава, съобщиха от правителството.

В мотивите на решението пише, че министерството на отбраната на България е поискало "да се извършат по-значими промени в съдържанието на подписания договор". Основните промени в договора за Изменение и допълнение № 1 към (LOA) BU-D-SAB може да се групират както следва:

- Актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав.

- Коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите.

- Коригирани в различна степен срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Тези промени не водят до удължаване на посочените срокове за доставка на самолетите.

- Промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Тези дни се очаква оферта от САЩ за покупката на още 8 изтребителя Ф-16, както е заложено и в проекта за инвециционен разход приет от парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3085

2

евроатлантик

06.07 2022 в 21:04

Къде сте бе, яростни тролчета - нечетящ, случайно четящ, нечифтокопитен, америкън бой и вся остальная сволоч? Цял ден се опитвам да ви разлая, но сте се свили в мрака и тихичко скимтите. Какво да се прави - реката носи лоши вести за вас, а аз си седя кротко на брега, отпивам си ледена "Белуга", закусываю с чэрная икра /заместтвам е-то с две точки с е-оборотное, защото първата я нама в клавиатурата/ и чакам да донесе още по-добри за русофилска гад като мен. Наздарове!

-3085

1

евроатлантик

06.07 2022 в 20:21

- Мамо, Вуте сака да ми вкара само гл.....та.
- Немой щерко, к.р рамо нема!
Е, ние сме в положението на щерката, която не послушала майка си...