Quantcast

Парламентът прие ветото. Нинова: Къде отидоха 5 милиарда? Празен ли е резервът?

OFFNews Последна промяна на 23 март 2020 в 16:15 16851 2

След доста вял дебат, с чисто задължителни по политическа линия обвинения срещу "врага", Народното събрание прие след дебат продължил малко повече от два часа ветото на президента Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев оспори текстове огранчаващи свободата на словото и тези, фиксиращи цените на стосите.

При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха спорните текстове със 118 гласа, само 14 гласуваха "за" тях, а 56 се въздържаха.

Още в самото начало на дебатите Даниела Дариткова (ГЕРБ) заяви, че сме изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света и че въпреки неприязънта на управляващите към действията на президента призовава парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи ветото.

Приоритетът трябва да е опазването на живота. Да преодолеем егото си, за да дадем пример, каза тя.

Колегата й от БСП Александър Симов обясни, че Столетницата нееднократно е възразявала срещу липсата на дефиниция за невярна информация.

"Един от мотивите е, че се създавала паника. Но се получава точно обратното. Самата информация, че се ограничава словото, създава паника", посочи той.

Симов, който е бивш журналист, цитира непремереното изказване на финансовия министър Владислав Горанов, че сега не е време да говорим за демокрация и подчерта, че свободата на словото е ценност на ценностите и основната свобода, която постигнахме в прехода.

"Винаги е време за свобода за словото. Тя не зависи от пандемии. Всички трябва да се чувстваме свободни без заплахата от полицейска кубинка", каза той.

Атакистът Павел Шопов пък съзря политическа сделка, тъй като със закона за извънредното положение да се вкарвал текст, разчистващ вътрешни проблеми в ДПС.

Бяха отменени текстове, по които имахме предложения, които ако бяха приети, президентът нямаше за какво да наложи вето. Има сделка, годеж. ДПС в момента управлява. Става това, което ДПС пожелае, каза той.

Воеводата Александър Сиди (ВМРО), който е от еврейски произход, разкритикува поредно вето на президента и обяви, че от партията му нямало да го подкрупят. Той бе особено подразнен от санкцията на Радев в частта на закона за фалшивите новини.

Напоследък ВМРО демонстрира впечатляваща активност по темата за медийните регулации и въвеждането на санкции срещу журналистически текстове.

По този повор бесепарят Симов го иронизира:

"Опасявам се, че вашето предложение за борба с фалшивите новини е да лекувате човек, удряйки го с чук по главата."

Друг представител на БСП - Крум Зарков  посочи, че кризата с коронавируса осветява недъзите на много от нереформираните ни системи и управлението ни като цяло.

"Насред кризата се вижда хаосът блестящо демонстриран в правната комисия. Бе предложен абсолютно недъгав закон, който трябваше да бъде пренаписан за второ четене. Така се стигна до поредното президентско вето", посочи той.

Лидерът на столетната партия Корнелия Нинова отиде още по-далеч.

"Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и постоянно се чуват призиви за единство. Ние като политическа сила дадохме своя принос, подкрепяйки извънредното положение. Нашето доверие бе пропиляно от ГЕРБ и Обединени патриоти. На първо време трябваше да се ограничи разпространението на болестта. Наложихте най-рестриктивните мерки. Но маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла не ги осигурихте", каза тя.

Лидерът на БСП постави и някои доста актуални въпроси.

"Поискахме да се отвори резервът. Не го приехте. Чудя се дали няма липси в резерва? Ще се разбере с времето", каза тя.

Нинова повдигна и въпроса как за 20 дни изчезнаха 5 милиарда лева от държавните пари.

"От 1,5 милиарда излишък как станаха 3,5 милиарда дефицит? Днес научаваме, че за ден има нови 1300 регистрирани безработни". Как е възможно", попита Нинова.

Депутат от НФСБ обвини президента Радев в непохватен опит за политически пиар, но пак щели да подкрепят ветото. 

Цвят на дебата придаде единствено Спас Гърневски. Бившият седесар, осъзнал се като гербер, направи историческа ретроспекция на греховете на комунистическата партия през последните 100 години. Думите му скандализираха депутатите от левицата, а парламентарният шеф Цвета Караянчева му направи забележка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

2

Нострадамус

23.03 2020 в 19:46

Браво на Прeзидeнтa Рaдeв, че нaлoжи вeтo върху Aнтинaрoдния зaкoн на ГЕРБ, зaщoтo те ce бяхтe пoдгoтвили зa рeпрecии cрeщу Cвoбoдaтa нa Cлoвoтo и вcякa Истинa изкaзaнa, или нaпиcaнa зa Шaйкaтa ГEРБ и бoриcoф, щяха дa тълкувaт кaтo фaлшивa нoвинa, или пoдcтрeкaвaнe нa нaceлeниeтo cрeщу извънрeднoтo пoлoжeниe и пoдлeжaщa зa прoизвoдcтвo и cъд

2000

1

Billy111

23.03 2020 в 17:12

Не се учудвам, че точно Нинова е повдигнала първа въпроса за парите, може би се притеснява, че нещо е изпуснала.