Парламентът прие на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Валутния закон

Кристина Минчева 08 септември 2023 в 16:55 1832 0

Гласуване

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гласуване

Парламентът прие на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Валутния закон. Поправките в този закон са част от пакета законодателни промени, които трябва да бъдат приети, за да получим втория транш по Плана за възстановяване до края на годината.

По предложение на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС срокът за предложения между първо и второ четене ще е 3 дни.

В залата беше допусната Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна полиция“ във финансовото министерство, която обясни, че законът е във връзка с регламент и препоръка от ЕС.

„По отношение на задържането на паричните средства в 30-дневен срок, компетентните митнически органи могат да задържат паричните средства, когато не са оповестени тези парични средства или няма декларация за оповестяване. Във формуляра се попълват мотиви и фактори, поради които митническите органи задържат финансовите средства, тоест не могат временно да се отнемат паричните средства без посочване на причините”, каза Людмила Петкова.

Към момента, ако някой се опита да изнесе над 30 хиляди лева за страна извън ЕС и има задължения над 5000 лв. към бюджета, това, което могат да направят митничарите, е да не му позволяват да изнесе парите.

Новото предложение, което се очаква да бъде гласувано от депутатите, предвижда парите да бъдат задържани в срок до 30 дни, като НАП бъде уведомена, за да има възможност да поиска запор над парите. Така с част от средствата или всички пари ще могат да се покрият дълговете на собственика им към държавата.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП изрази притесненията си по отношение на необходимата редакция на законопроекта, като например, че не се предвижда да се попълни декларация при пренасяне на сумите над 10 000 евро през границите ни.

От БСП ще направят предложение между първо и второ четене да се попълва декларация в рамките на 2 изречения, в които да се декларират средствата за тяхното предназначение.

Гечев засегна и темата с офшорните зони, като обвини ЕС, че "продължава да се прави на разсеян за офшорните зони".

"Докато в България правим опити да намалим количеството трохи, които минават през границата, световният елит си държи офшорните зони”, коментира още Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!