Парламентът отхвърли предложението на ДПС да отпадне феномена 15/15

OFFNews 15 юни 2017 в 14:13 2357 1

Парламентът отхвърли на първо четене предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс.

В законопроeкта си ДПС предлагат изменение на феномена 15:15, според който кандидат-депутати, чийто номер в листата съвпада с номера на партията им в бюлетината, често влизат в парламента. ДПС искат да няма кандидат с такъв номер, за да не попадат в парламента хора, които изпреварват други кандидати само за това, че избирателите са отбелязали в преференциалното гласуване номера в бюлетината. В този парламент такъв случай беше депутатът Ангел Исаев, който ДПС веднага изключи заради това, че е станал народен представител само заради феномена 15:15.

Предложението на ДПС е жребият за номера на партии и коалиции да е преди регистрацията на кандидатските листи и всяка партия сама да прецени и да има право да остави празно мястото на съвпадащия номер. 

В законопроекта се предлага още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и квадратчето "Не подкрепям никого". ДПС предлага и отмяна на задължителното гласуване, както и отпадане на ограничението на броя на секциите в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!