Парламент-рекордьор: За три месеца 9 депутати станаха обвиняеми

Атака бие всички с осъдения условно Волен Сидеров. Воля и ГЕРБ се борят за първото място по обвиняеми

Антония Чорева 24 юли 2017 в 13:07 8710 6

Снимка БГНЕС архив

44-тото Народно събрание започна работа си на 19 април. От тогава до днес са минали точно три месеца и почти не липсва парламентарна седмица, в която главният прокурор Сотир Цацаров да не поиска имунитета на някой от депутатите. С това този парламент постави рекорд по най-много разследвани и обвиняеми народни представители. По равно - по три поискани имунитети имат депутатите от ГЕРБ и Воля, БСП следва с два, а ДПС се отчете с един обвиняем. 

Започна се със старите дела. Още нямаше и втората седмица на новия парламент, и беше поискан имунитетът на трима - лидера на "Воля" Веселин Марешки, депутата и бивш министър на енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ и Светла Бъчварова - Пиралкова от БСП. 

Веселин Марешки е обвинен за причиняване на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Случката се е разиграла на 15 октомври 2014-а, докато Костадинов е изпълнявал служебните си задължения и проверявал сигнал за рекет от страна на бизнесмена. 

Марешки е и депутатът, на когото беше поискан имунитетът и за втори път преди няколко седмици. Вторият път той беше привлечен като обвиняем за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

В съучастие с него са работили и още двама народни представители от "Воля" - Кръстина Таскова и Пламен Христов, поради което бяха поискани и техните имунитети. 

Пак във втората седмица на 44-ия парламент беше поискан и имунитетът на депутата Делян Добрев от ГЕРБ

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев, в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък, се казва в документите от прокуратурата.

В същия ден идва и искането на Цацаров за сваляне на имунитета на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова. То е за сключване на неизгодни сделки. Тя е обвинена, че на 13 август 2009 г. в София, в сградата на Селскостопанска Академия, като председател на Академията сключила договор с "ЛИТЕКС КОМЕРС"АД. Договорът е 10-годишен. Той е за 9 726.224 дка, в това число 5300,070 дка в землището на село Стражица и 4426.154 дка в село Карвуна, община Балчик, област Добрич, където да бъде извършвана съвместна научно-изследователска и опитно-производствена дейност.

Договорът е за парична годишна вноска в размер на 17 500 лв. с включен ДДС, като цената на един декар по така сключения договор е 1.80лв. с ДДС при реална пазарна арендна цена за района на община Балчик от 70.00 лв. /седемдесет лева/ на един декар за обработваема площ.

От това произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671.36 лв. за Селскостопанската академия.

Последва още един депутат от БСП - Манол Генов. Той е обвинен за купуване на гласове за изборите на 26 март в Асеновград срещу паричната сума от 25 лв. за глас в полза на БСП.

Под обстрела на прокуратурата се оказа и депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев. Искането на неговия имунитет е заради наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура Благоевград обвинителен акт за това, че на 27 ноември 2014 г. в село Копривлен е причинена катастрофа със смърт на пешеходец. При управление на автомобила си депутатът е блъснал по непредпазливост пресичащ пътното платно местен жител, който загинал.

Разследването показало, че Гамишев се е движил с личния си автомобил със скорост от около 68 км/час при позволена 50 км/час. На 15 май тази година адвокатът на подсъдимия предоставил удостоверение, че клиентът му има имунитет, тъй като е избран за народен представител. Това принудило съда в Благоевград да прекрати наказателното производство срещу Гамишев, като го изпрати за разглеждане в Софийски градски съд. За да продължи производството, Цацаров поиска имунитета на народния представител от ГЕРБ.  

ДПС също се отчете с един депутат пред прокуратурата - депутата Димитър Аврамов. Прокуратурата поиска неговия имунитет, тъй като срещу Аврамов има висящо дело в Софийския градски съд, което е спряно на 15 май т.г. след избирането му за депутат заради новия му имунитет. През юли 2012 г. той бе арестуван в дома си в Монтана с обвинение, че е поискал 50 000 - 60 000 лева и е получил 100 000 лв. от местен едър земеделец, за да уреди проблемите му със земеделските служби.

Аврамов беше депутат от ГЕРБ, но партията го изключи и той се върна в Монтана, където продължи бизнеса си и разви обществена дейност с фондация "за съживяване на икономиката в региона".

През юни 2016 г. Софийският градски съд оправда изцяло Аврамов и Петков. По протест на Софийската градска прокуратура Апелативният съд - София отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на СГС, където делото е спряно. Това не попречи на Аврамов да се яви наново на избори като кандидат-депутат, този път начело на листата на ДПС от Монтана. 

И последното разследване на прокуратурата роди "Суджукгейт". Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов остана също без имунитет, след като му беше поискан от прокуратурата. Определено това е най-култовото обвинение на Сотир Цацаров. 

Според него Мартинов е рекетирал бизнесмен от Добрич, като е използвал името на премиера Бойко Борисов. Той успял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг телешка кайма и филе "Елена", за които твърдял, че са предназначени за Борисов. Храната обаче така и не стигнала до премиера, а била складирана в помещение на самия Мартинов.

От 2012 г. до настоящия момент той е оказвал натиск върху търговец от Добрич. Известни са 6 или 7 случая, при които Мартинов е предупреждавал бизнесмена, че трябва да подпомага политическата дейност. В противен случай срещу него щяла да се стовари цялата репресивна машина – проверки от данъчни, полиция, агенцията за храните.

44-тото Народно събрание си има и осъден, но условно - депутатът Волен Сидеров от Атака

Сидеров се сдоби с 2 години пробация заради петте му присъди, по които той сключи споразумения с прокуратурата. По обвинението за нахлуване в сградата на НАТФИЗ той получи девет месеца пробация, а за случая в Батак, когато той нападна журналист - получи осем месеца. 13% от заплатата му трябва да отива в полза на държавата, а самият Сидеров трябва да се подписва и разкайва за деянията си два пъти седмично. 

Иначе досега прокуратурата е успявала да осъди няколко депутати, най-много от ДПС - Александър Методиев - Бат Сали

Щерьо Щерев и Митхат Табаков. Първият осъден депутат, още докато е в парламента, беше още през 2000-та година. Народният представител Цветелин Кънчев попадна под ударите на Темида заедно с бодигардовете си Николай Джамяров и Валентин Георгиев заради побоища и изнудване в Златица и Пирдоп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

6

senester

25.07 2017 в 11:50

Аааа,те всички са за затвора,но нямаме работещо правосъдие

13780

3

Перко

24.07 2017 в 16:13

Kато се има предвид, че всичките са за затвора, още сме много назад :) Ама ние сме си ги избрали ...

29585

1

Izalina

24.07 2017 в 13:36

Рекорд ще стане като прехвърлят 200. За момента си е само прах в очите.