Паргов посрещна китайска делегация в централата си, гостите се интересуват от бг вино и розово масло

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2018 в 18:52 2613 0

Председателят на БСП - София Калоян Паргов посрещна китайска делегация от провинция Фудзиен в централата на столичните социалисти. Гостите от Азия са на официално посещение в България по повод инициативата "Един пояс, един път".

Калоян Паргов, общинският съветник от БСП Борис Цветков и председателят на Районния съвет на социалистите в "Красна поляна" Евгений Белий разговаряха с генералния директор на Департамента по международни отношения на провинция Фудзиен Тианмин Ванг и със заместник-кмета на град Нан'ан Джансял Хун.

Целта на посещението на 14-членната делегация от провинцията, която се намира на югоизточното крайбрежие на Китай, е да създаде контакти с България в сферата на икономиката и образованието. На територията на Фудзиен се намира най-чистият град в Китай - Сиамън, който е с население 2,64 милиона души, и разполага с широко пристанище. Той е важен транспортен и търговски център. Този град е домакин и на Китайския национален панаир за инвестиции и търговия. Китайците описват провинция Фудзиен като "Осем части планини, една част вода и една част обработваеми земи". В тази връзка Тианмин Ванг посочи, че интересът им е насочен към българското биоземеделие, производството на розово масло и вино.

"Тази среща беше много полезна, коментира Калоян Паргов. Китайската делегация е в София с цел да създаде контакти в сферата на икономиката и образованието, най-вече висшето. Договорихме се да работим в посока установяване на тесни връзки между университетите на територията на провинция Фудзиен и тези в София. Обсъдихме и възможността за обмен на студенти. Коментирахме и икономически теми, свързани най-вече с присъствие на български стоки и услуги на китайския пазар, по-специално в тяхната провинция. Контактите и работата в тези две сфери имат много голяма перспектива. Ако ги развием, и двете страни ще имат икономическа полза. България има нужда от излаз на външни пазари, а китайският е доста привлекателен. Страната ни има с какво да се представи на него от гледна точка на стоки и услуги", допълни Паргов. 

Той получи покана от Тианмин Ванг да гостува с българска делегация на Китайската комунистическа партия в провинция Фудзиен, чийто най-голям град е Фуджоу. "Тепърва ни предстои да установим по-директни и тесни контакти с местното ръководство на Китайската комунистическа партия, коментира Паргов. Разбира се, при възможност, ще посетим тази китайска провинция. В общи линии тя по територия е близка до тази на цяла България. Разбрах, че най-малкият град в нея - Нан'ан - e с население 1,5 милиона души, което е колкото това на София. Този град има над 1700 години история и е най-бързо развиващият се икономически и индустриален хъб в префектура Гуанджоу. Подобно на Шанхай той се оформя като много важна и предпочитана от международните инвеститори локация в Китай, обясни лидерът на БСП-София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови