Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Паргов: Липсва доверие у гражданите, че СO може да построи еко инсталация за RDF

OFFNews Последна промяна на 29 май 2018 в 11:46 1299 0

Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF.

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по България он ер по повод решението на Столичния общински съвет за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ „София“.

„Над 200 000 жители от „Орландовци“, „Надежда“, „Малашевци“, „Илиенци“, „Света Троица“, „Банишора“ са притеснени. Нямат доверие в общината. Така както като разбраха, че Столична общината от 2011 година има стратегия за справяне с мръсния въздух, а през 2017 година е замърсен 5 пъти над нормата“, изтъкна Паргов.

Той посочи, че прогнозната цена за тази инсталация е била 80 милиона евро, но за 7 – 8 години е нарастнала двойно на 157 милиона евро.

Аргумент в полза на предложението на социалистите инсталацията да се изгради там, където е заводът за преработка на отпадъци е, че по този начин ще се изгради завършен обект. За целта е необходима допълнителна инвестиция от 10 милиона евро за изграждането на тръбопровод, който да се свърже с магистралния и по този начин произведената топлинна енергия да се отведе в тръбите на „Топлофикация“. „Това е алтернатива, която се различава от това да търсим нови технологии, нещо което ще ни отведе в следващия програмен период към 2028 година“, заяви председателят на групата на БСП в СОС.

Четвъртият аргумент, който изтъкна Калоян Паргов е, че поемането на нов дълг от 67 милиона евро допълнително ще утежни тежкото финансово състояние на „Топлофикация“. „Към момента дружеството има огромни задължения – 500 милиона е дългосрочния дълг към БЕХ. Това са годишно 16 милиона лихви. От 2020 година ще започне плащането и на главницата, което ще струва 50 милиона лева годишно. „Топлофикация“ има и 140 милиона текущи задължения към „Булгаргаз“ и над 60 милиона за резервни части и ремонтни дейности, които не са изплатени. Всичко това са над 700 милиона лева дълг“, обясни Паргов.

Алтернативното предложение на социалистите е БЕХ да опрости част от дългосрочния дълг на „Топлофикация“ в размер, равен на новия - 134 милиона лева. Разликата е в това, че сега лихвеният процент е 4.6, а по новия дълг, който е за изграждането на инсталация за изгаряне на PDF, ще бъде в размер на 1.44%. „Това е много по-евтин кредит. По този начин ще дадем глътка въздух на „Топлофикация“, убеден е Калоян Паргов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови