Паргов: Комисията и законът за досиетата са грешка

OFFNews 03 октомври 2017 в 14:23 5034 3

Комисията и законът за досиетата са грешка. И е крайно време да спрем да съсипваме човешки съдби.

Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по телевизия "Европа". Според него Антон Тодоров е поредният бушон, който от ГЕРБ използват, за да обере негативите и общественото недоволство.

За огромно съжаление БСП е партията, която направи грешката да структурира комисията и закона за досиетата. Така създаде условия за лустрация и бяха съсипани стотици човешки съдби, коментира той. И всичко това се случи, без да се даде сметка за времето, в което те са работили, служили и защитавали интереса на държавата. Без да им бъде дадена оценка за това как са се справили и за какво носят отговорност. Затова, искам за пореден път да поднеса извинения на пострадалите хора от тази грешка. Мисля, че е крайно време да затворим тази страница с досиетата. Темата да остане в историята. 

 Калоян Паргов даде пример с Гърция и Испания за решение на въпроса с досиетата. "В Гърция темата е окончателно затворена. Успяха да стигнат до национално помирение, след като публично символично изгориха досиетата на един площад, разказа той. - В присъствието на представители на всички политически сили и институции в държавата. Сега там съществува заплаха от съдебно преследване за всеки, който използва досиетата за лустриране, шантажиране или други подобни действия. Но имат и институт за национална историческа памет. Какъвто и в България трябва да създадем, за да изследваме миналото и да му поставим оценка".

Според лидера на БСП - София темата за Държавна сигурност в момента е инструмент за злоупотреба, шантаж и разделение на обществото. "Виждаме в поведението на представителите на политическа партия ГЕРБ точно това - постоянни опити за разделение на обществото ни. Въпреки че в редиците им има не малко бивши членове на БКП и хора с принадлежност към структурите на Държавна сигурност", завърши Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

1

Севтопол

03.10 2017 в 16:10

Вие се притеснявате да не съсипете човешки съдби? Моля? Защото става въпрос за съдбите на ваши другари, нали, другарю Паргов? А съдбите, които те съсипваха 45 години, кучета ги яли. Да теглим чертата и да пишем пито – платено? Не, чертата ще я теглим, когато ние, народа, решим. И когато я теглим, вие ще останете от другата страна, бъдете сигурни, другарю Паргов.