Парадокс: Парламентът отхвърли ветото на президента върху вече несъществуващ закон

Георги А. Ангелов 03 декември 2020 в 11:42 4253 0

Снимка Архив БТА/Минко Чернев

Менда Стоянова

Парламентарната законодателна практика достигна до нови “висини” с днешното отхвърляне на ветото на президента върху Закона за ДДС. Парадоксалното е, че оспорваният от президента параграф вече бе променен чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. 

Ветото на Румен Радев е на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г. Със скандалната поправка с него се даваше възможност за двойна неустойка при бързи кредити.

Поправката на поправката беше направена още миналата седмица по предложение на ГЕРБ. Заради ветото на президента законът, и съответно първата поправка, не беше обнародван в Държавен вестник и на практика не съществува. Днес със 121 гласа на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" мнозинството отново одобри скандалната двойна неустойка, за да отхвърли президентското вето.

Така в Държавен вестник трябва бъдат обнародвани два закона, които си противоречат. В първият Закон за ДДС в преходни и заключителни разпоредби по предложение на независимия депутат Спас Панчев се променя Законът за потребителския кредит и се дава възможност неустойката при бърз кредит да е два пъти повече от главницата, т.е. например 1000 лв. при 500 лв. кредит. Вторият закон е Законът за бюджета за 2021 г., в чиито преходни и заключителни разпоредби по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ същата поправка се отменя.

Управляващите се оправдаха, че парламентът е получил указа за ветото на Румен Радев, след като е променен необнародваният закон през друг закон и възможността за двойната неустойка вече е премахната. Другият, по-логичен вариант, беше депутатите да се съобразят с ветото и да премахнат поправка за бързите кредити.

“Използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на чл. 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС и параграф 13 от Закона за ДДС се наслагват темпорално, последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба", коментира вчера председателят на комисията по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) на заседание на комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови