Паника в БСП: АБВ преговаря за кандидат-президентска двойка Борисов и Калфин

OFFNews 01 август 2016 в 19:10 17582 10

Снимка БГНЕС - архив

Паника обхвана БСП, неофициална информация обикаля коридорите на "Позитано" 20, според която АБВ преговаря тайно с ГЕРБ за президентския вот. Зам.-председателят на партията Ивайло Калфин се стяга за вице на Бойко Борисов, е новината, разтревожила БСП, научи OFFNews. 

Според социалисти това е причината АБВ да отложи преговорите за обща кандидатура на левицата за 12 август. Целта на двойката Борисов-Калфин е да покаже, че държавните интереси налагат обединение, което не се влияе от партийни сметки.

Премиерът Бойко Борисов покани днес лидерът на ПЕС Сергей Станишев на официалния обяд с гръцкия си колега Алексис Ципрас и водените от него министри пак като демонстрация на надпартийно поведение, твърдят от БСП. 

По-рано днес обаче Калфин заяви, че в момента "излизат спекулации, не информации" и неговата кандидатура е за президент, а не за вице. Той обяви това по Bulgaria ON AIR по повод спрягането на името му като вице на ген. Румен Радев. Подалият оставка шеф на ВВС е един от възможните предложения на БСП за президентския вот. 

На първо място поставяме възможността да намерим съгласие и сме съгласни на компромиси, посочи Калфин. "След като БСП казаха, че не искат да приемат моето име и това на г-н Първанов, очевидно е, че продължаването на разговорите ще се съсредоточава върху други кандидатури", обясни Калфин.

"Имам самочувствието, че познавам институцията и мога да изпълнявам тези функции, но аз бих участвал само тогава, когато има действително широка коалицията, която би приела кандидатура като моята и бих участвал, за да спечеля. Ако АБВ излъчи кандидат за президент това отслабва шансовете на кандидатите на левицата, така че ще положим всички усилия да потърсим обща кандидатура. Аз лично заради това не бих се кандидатирал само от АБВ, защото не е продуктивно", добави Калфин.

"Не остава много време до изборите. Политическите партии, особено големите, страшно много се забавиха. Цялото ми уважение към гражданското общество, но хората там са известни в определени сектори и когато избираш държавен глава, искаш да ти е прозрачен като скенер. Да знаеш какво мисли по определените въпроси. Успешните кандидатури досега са били партийни. За мен най-добрият вариант за битката за лидер на държавата е да има лидерска битка. Очевидно е, че поне в БСП това се отхвърля и не се случва. Минаваме на втория вариант - това да бъде човек извън партийните ръководства", обясни Калфин.

Ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент, това ще промени не само кампанията, а и картината за цялата държава, посочи Калфин. По думите му това ще е решение с доста дълги последствия.

Общата кандидатура вляво е реална, подчерта обаче той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

11

Вече ми се повръща като чуя за президентските избори...

29585

8

Izalina

01.08 2016 в 22:48

Вариации по слухове в отпускарско време.

И само ни гледат сеира докога ще кълвем...

12881

7

Иван55

01.08 2016 в 21:45

:):):)

25665

6

Victimized

01.08 2016 в 21:39

Да кажем ,че сме изненадани за вицето , но изненадани само в контекста на изборите .

77927

5

El Commandante

01.08 2016 в 20:13

Не виждам проблем.
Баце е ветропоказател и винаги ще казва това което слушетелите искат да чуят.
В Европа ще е с НАТО, у нас ще прави евала на Путин, всички ще са доволни.

21668

3

Руслан

01.08 2016 в 19:57

Калфата е ренегать.
Ренегатите нямат мьясто в политиката.
Както продаде партията ще предаде и държавата.
Тиквоча и той.
 
X

Да помогнем на украинските деца!