Панайотов и министрите на отбраната от Б9 разтревожени от действията на Русия

Ангел Марковски 26 ноември 2021 в 16:32 1650 0

Снимка МО

Срещата на министрите на отбраната от „Букурещката деветка“ (Б9) завърши с приемане на обща позиция, в която е изразена обща тревога за действията на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и особено от струпването на сили и средства в непосредствена близост до украинската граница, съобщиха от Министерството на отбраната. 

„Букурещката деветка“ (Б9) е форум на министрите на отбраната на 9-те страни членки на НАТО от Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република, да обсъдят актуални въпроси, свързани с общите заплахи за сигурността. Срещата се проведе на 25 и 26 ноември 2021 г. в столицата на Румъния. 

В позицията се подчертава необходимостта от координирани действия за повишаване на сигурността и отбраната на представените държави във формата в рамките на общата сигурност на НАТО и ЕС. Министрите от Б-9 се обединиха в общата си загриженост относно обстановката на границата с Беларус и изразиха солидарност със засегнатите съюзници Полша, Литва и Латвия.

В сряда Русия проведе военни учения в Черно море, южно от Украйна и заяви, че трябва да повиши бойната готовност на своите конвенционални и ядрени сили поради засилената активност на НАТО близо до нейните граници.

Разузнавателни служби на Украйна и на Съединените щати от поне седмица алармират, че според тях Русия подготвя нападение и организираха свои собствени учения близо до границата с Беларус. Според Украйна Русия има над 92 000 войници, разположени около украинските граници и се готви за атака до края на януари или началото на февруари. В социалните мрежи има снимки и видеа от районите близо до украинската граница на колони и влакови композиции натоварени с тежка военна техника.

Заплахите и предизвикателствата по Източния фланг на Алианса следва да намерят своето отражение в бъдещата Стратегическа концепция на НАТО, е казал министърът на отбраната Георги Панайотов. Той е заявил подкрепата на България за засилване на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС в областта на отбраната и сигурността с цел повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на двете организации за справяне с геостратегическите предизвикателства. Той посочил също, че при изграждането на новия модел на силите на НАТО следва да бъде отчетено желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за региона на Черно море.

Срещата в Букурещ беше открита от министър-председателя на Румъния Николае-Йонел Чука. Във форума участваха новоназначеният министър на отбраната на Румъния Василе Дънку и Йорг Сий - заместник-помощник на генералния секретар на НАТО. Заместник-секретарят на отбраната на САЩ Катлийн Хикс приветства участниците в срещата с видеообръщение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови