Паметникът на съветската армия е опасен за живота, ДБ настоява да го преместят

OFFNews 06 октомври 2021 в 18:19 5716 4

Снимка wikimedia

Общинските съветници от „Демократична България“ в София предлагат паметникът на съветската армия да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата.

Преди дни стана ясно, че Областната управа на София има намерение да похарчи 390 000 лева за ремонта на паметника. Тя е задвижила процедура за получаването на парите от държавния бюджет. А кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков призова да се избягва преминаването край паметника, построен през 1954 г., тъй като е в "недобро конструктивно състояние".

Съветниците от “Демократична България” са на мнение, че сега е моментът за преместването на монумента със средствата, набрани от дарения.

Групата на ДБ в СОС настоява за това още от март 2020 г., когато внесе доклад в Столична община с искане преместване на паметника и за изработване на проект за устройване на парковото пространство в Княжеската градина.

В доклада се посочва, че паметникът на съветската армия е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина, а собственикът - в лицето на областния управител (българската държава) - не полага грижи за монумента, поради което има опасност за множеството ползватели на градината. Редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи.

За монумента е водена дългогодишна кореспонденция между Столична община, район „Средец“, Областния управител и Министерството на културата относно компетенциите по управление и поддържане, като през годините на спорове между ведомствата за него не е полагана необходимата грижа.

Казусът датира още от 1992 г., когато с решение № 19 на СОС органът на местно самоуправление в София се е произнесъл за желанието си за демонтиране на паметника. От юридическа гледна точка не съществуват пречки за демонтажа и преместването на паметника, тъй като той няма статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство.

Същевременно днес Петър Славов от “Демократична България” съобщи, че Русия - чрез посланика си у нас - е поискала да финансира ремонта на паметника на съветската армия, в замяна на което да й бъде прехвърлен монументът и прилежащият парцел за безвъзмездно ползване. Това става ясно от питане на Славов и Мартин Димитров по Закона за достъп до обществена информация. 

Тоест Русия "практически за без пари да получи половината Княжеска градина в центъра на София", коментира Петър Славов.

"Предишният областен управител от жипковото управление направо е подготвял прехвърляне на собственост върху имот - вписване в кадастъра, комуникация със съответните министерства, взаимодействие с ДАГ на Столична община и прочее. В заключение е предложил да се уважи искането и да се предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване на Руската федерация. Питаме: защо предишната власт е премълчала за това скандално искане на Москва и е държала българските граждани в неведение за тези практически териториални претенции и кога най-после този монумент ще бъде изпратен в музея, където му е мястото, заяви още Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

3

alabalaa

06.10 2021 в 19:42

Паметници на завоевателни армии не трябва да има в България!

-1580

1

Bace7

06.10 2021 в 19:09

Тия местения на съветски паметници ги видяхме в Естония и Полша, в България не трябва да се допускат, това са ренегатски срамотии. И на мен лично ми пречи паметника на Роналд Рейгън, както и този на нагломасонските летци, бомбардирали София...тия същите наглеци ни ги натресоха без да питат никого.