Палатки на кръстовища в Пловдив и блокада на пътя София-Варна до Абланица

OFFNews 06 август 2020 в 21:37 3082 0

Снимка Демократична България

Изложбата в Пловдив

Протестиращите блокираха кръстовището на бул. "Шести септември" с бул. "Цар Борис III Освободител" и разпънаха там седем палатки, се видя от репортаж на живо на БНТ.

Преди това активисти на "Демократична България" откриха изложбата "Мръсните дрехи на простора". С нея те мотивират искането си за оставка на Бойко Борисов и неговия кабинет. "Искаме да онагледим всички лъжи на Бойко Борисов, откакто е дошъл на власт през 2009 година", поясняват организаторите на събитието, цитирани от БНР.

В протеста в Пловдив участват Велислав Минеков от Отровното трио и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Към 19 ч. протестиращите в Пловдив се събраха на пл. „Съединение“, откъдето се отправиха на шествие. По думите на Асен Костов пред бТВ, един от местните организатори на протеста, по маршрута на протеста само временно ще бъдат блокирани кръстовища – за по 10 минути.

„Ние сме граждански активисти и организираме този протест като такива, не желаем партии да участва в гражданския протест – не смятаме, че е редно и морално.
Имаме необходимите разрешителни от общината, съгласувани с органите на реда. Гражданите тук могат да протестират съвсем спокойно, без да се притесняват, че ще бъдат арестувани“, заяви Костов.

Блокада

Протестиращи срещу правителството и главния прокурор блокираха и движението по пътя София-Варна, в района на п.в. "Абланица". Те пристигнаха с автошествие от Ловеч, а в протеста се включиха хора от Троян, както и от други райони на областта.

Плакатите гласяха: "Искаме си Републиката", "Правото и свободата не търпят каскети", "Демократична България", "Мутри, вън", "Оставка", "Няма леви, няма десни, всички сме бесни", "Свободата се полага на този, който може да носи отговорност", "Не съм платен, мразя ви безплатно".

Движението се спираше и пускаше на интервали в продължение на близо час, за да не се образуват големи колони с автомобили. В района има и засилено полицейско присъствие. Разрешението за протеста бе до 20.00 часа.

Недоволните посочиха, че протестите ще продължат докато правителството подаде оставка. До инциденти не се стигна.

Шествие и в Хасково

Част от протестиращите в Стара Загора тази вечер подкрепиха хасковлии и пристигнаха в областния град. Организаторът на протеста в Хасково Тодор Топалов от "Да България" съобщи, че полицията в Свиленград е започнала да разпраща призовкии на хора, които във вторник са участвали в блокадата на магистрала "Марица".

Протестиращите в Хасково поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Демонстрантите направиха шествие из хасковските улици и обявиха, че недоволството им продължава и утре вечер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови