Пада визовото изискване за Йордания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти

Споразумението между Екатерина Захариева и Айман Сафди ще бъде подписано днес. У нас за пръв път е йордански външен министър

OFFNews 19 август 2019 в 08:19 1958 0

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за първи път в България пристига йордански външен министър. Айман Сафади, министър на външните работи на Хашемитското кралство Йордания, ще бъде на посещение у нас от 19 до 21 август.

Екатерина Захариева ще приеме министър Сафади в МВнР днес за разговор на четири очи, след който ще се състоят пленарни разговори между двете делегации.

По-късно двамата министри ще подпишат споразумение за визово облекчение на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.  Те ще бъдат освободени от изискването за притежаване на виза за пътуване до Йордания.

Екатерина Захариева беше на посещение по покана на Айман Сафади в Йордания през декември 2018 г. Двамата министри са се срещали и в рамките на различни международни форуми в последните месеци - на Европейския съюз и Лигата на арабските държави, на срещата за Близкия изток в Дъблин, в ООН.

Йордания е ключов партньор на България, на Европейския съюз и НАТО в региона на Близкия изток. Стокообменът между България и Йордания за първите 4 месеца на т.г. възлиза на 9,7 млн. долара като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто. За 2018 г. двустранният стокообмен възлиза на стойност 25,2 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови