Откриват център с нова апаратура за бързи тестове за наркотици на шофьорите

Пробите ще излизат в рамките на 1, най-много 2 седмици, заяви премиерът Денков

Ружа Райчева 12 януари 2024 в 09:54 797 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Николай Денков

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще открият днес център с нова апаратура за бързи тестове за наркотици в кръвните проби на шофьорите. 

Това стана ясно от отговора на въпрос от депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Настимир Ананиев към премиера Денков по време на блиц контрол в Народното събрание.

"Днес следобед ще открием един от тези новооборудвани центрове със съответната апартура, която до 1 месец при закупени всички апарати би позволила в рамките на една, най-много две седмици, всички кръвни проби да бъдат налице", съобщи Денков. 

Денков посочи, че това е бил един от заварените от неговия кабинет проблеми. Предходното служебно правителство въведе система за полеви тестове, които след това да се потвърждат кръвни тестове, проверени в лаборатории. 

Премиерът обясни, че по отношение на наличието на алкохол в кръвта на шофьорите е досега резултатът е излизал в рамките на няколко дни, докато за наркотичните вещества липсва апаратура и организация и понякога пробите могат да се забавят до една година заради обема от работа в лабораториите. 

С промени в Наказателния кодекс миналата година НС даде възможност на МВР да отнема превозни средства при използване на наркотици и алкохол, напомни Денков. 

Оттам нататък неговото правителство е предприело следните мерки: 

- Подобряване на организацията в съществуващите центрове. Във ВМА бяха отпуснати допълнителни средства, така че да работят на 24 часови смени и да се ускори процеса;

- Допълнителни средства за лабораториите, така че да не губят пари. До момента колкото повече тестове правеха, толкова повече губеха;

- Обществени поръчки след сериозна дискусия за нужната апаратура. Преди 6 месеца е имало преразглеждане на проекта - заради грешна посока, по думите на Денков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки