Отхвърлиха промените в Закона за земеделските производители

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2017 в 10:39 5692 0

Снимка sxc.hu

Парламентът отхвърли промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. „За“ законопроекта на първо четене гласуваха 74 народни представители, „против“ – 70 и „въздържали се“ – 19 , с които той не бе приет. 

Със законопроекта се предлагаше по производствата по инвестиционните мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) вече да се провеждат чрез интегрираната система за управление и наблюдение, а за компенсаторните мерки - чрез Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Законопроектът предвиждаше допълнителен предварителен подбор на проектните инвестиционни предложения, когато размерът на заявената финансова помощ на всички подадени предложения надхвърля бюджета за съответния период на прием. С промените се предлагаше още създаването на две нови наредби - едната за условията и реда за изплащане на безвъзмездна помощ или за намаляване или отказ за финансиране, а втората за условията, проверките и реда за установяване на изкуствено създадени условия.

В рамките на дебата проф. Светла Бъчварова от БСП призова управляващите да оттеглят законопроекта си и заяви, че групата ѝ няма да го подкрепи. Тя поясни, че БСП е против предварителния ранкинг в Закона за подпомагане на земеделските производители, защото няма система, в която да се гарантира обективността му и създава напрежение.