От вицепремиер Дончев става ''буден гражданин'': как кабинетът ''Борисов 3'' се сбогува с властта

OFFNews 11 май 2021 в 17:30 5158 0

Снимка Фейсбук/Личен профил

Томислав Дончев

"Буден гражданин." Това е новото амплоа на Томислав Дончев, който вчера редактира биографичното си представяне си във Фейсбук. Новото гласи: "Бивш кмет, министър, нар. представител, член на ЕП, вицепремиер. Сега – буден гражданин". Дончев и колегите му от кабинета "Борисов 3" се сбогуват с постовете си. Утре изпълнителната власт преминава от техните ръце в тези на служебното правителство с премиер Стефан Янев.

Освен буден гражданин, Дончев вече е и заместник-председател на партия ГЕРБ. Как останалите се разделят с постовете си?

Премиерът в оставка и главен герой в днешното национално събрание на ГЕРБ - Бойко Борисов публикува резюме от изказването си и видео от него. Той спази обичайния си подход на ласкава оценка за собствената си работа и тази на партията и противоположната за всички несъгласни:

"Успех за ГЕРБ е, че сме първи след пълен мандат. Хората оценяват направеното. Сега задачата пред нас е да надградим. И защото предизвикателствата пред всяка партия се променят, ние направихме промени в ръководството й. Срещу нас е изправена Гьобелсова пропаганда и парите на олигархията. Атакуват ни непрекъснато с лъжи. Вчера например президентът Радев скри, че е подкрепил декларацията на Б-9 срещу действията на Русия. Но мъдрият български народ не може толкова лесно да бъде заблуден. С гласа си той показа, че партия ГЕРБ не трябва да бъде изчегъртана. Даже напротив - даде ни мандат да управляваме, но поиска и повече контрол върху нас. Новите-стари политици обаче не уважиха волята на хората. Загубихме ценно време и поверихме държавата в ръцете на президента, който еднолично ще ръководи служебния кабинет. Но ако след новите избори актуалното съотношение на силите в НС се запази, пак ли ще се отричаме взаимно? На мен ми е най-мила държавата, затова призовах колегите от ГЕРБ да продължат да бъдат конструктивни и добронамерени към опонентите ни. Трябва да бъде възстановен нормалният политически диалог в страната и като най-опитна и отговорна партия, от ГЕРБ ще бъдем гарант за това", пише той.

Социалният министър Деница Сачева и вътрешният Христо Терзийски също публикуваха в социалната мрежа послания на прощаване.

"Днес си тръгвам от Министерството на труда и социалната политика за трети път - пише Сачева. - Социалната политика е област от обществения живот, в която влезеш ли веднъж, всъщност няма излизане. Тръгвам си удовлетворена, че заедно с колегите успяхме да приемем промени в ключови закони, сред които Кодексът на труда и Законът за хората с увреждания. Приехме Закона за жестовия език, множество подзаконови нормативни актове. Успяхме да запазим над 300 000 работни места, да осигурим подкрепа за почти 1 милион български граждани и за над 30 000 фирми по време на кризата, да увеличим заплатите в системата с 30% и да направим така, че социалните работници, трудовите експерти и инспектори да се чувстват по-удовлетворени от работата си. Благодаря на хората, които ми дадоха подкрепата си и работиха рамо до рамо с мен в тази тежка година и половина! Никой министър не може да е успешен без добър екип. Аз имах такъв и съм им много признателна. Сблъсках се с десетки истории, някои от които никога няма да забравя. Има системи, в които едно решение може да реши общ проблем. В социалната сфера невинаги е така. Всеки случай изисква вникване, разбиране, емпатия, желание да помогнеш и знание как да го направиш ефективно. Най-важните качества обаче са добронамереност и обич към хората. Без тези две неща нито една политика няма смисъл и значение. Времето е безупречен съдник на успеха или провала и аз нямам съмнение, че всичко, което направихме заедно с моите колеги ще издържи тази оценка. Има още много какво да направим, за да подобряваме социалната ни политика, така че ще продължавам да работя за тази кауза. Без да звучи като обещание. По-скоро като път, който ще следвам."

Снимката към прощалната публикация на социалния министър в оставка.

"Бих искал да благодаря на всеки от Вас за съвместната ни работа! Благодаря Ви за проявения професионализъм, за положените усилия в противодействието на престъпността, за опазването на обществения ред в страната, за поетата отговорност да защитавате живота и здравето на гражданите! Дори в сегашната сложна ситуация, във време на световна пандемия, Вие показахте зрялост и себеотрицание, изпълнявайки съвестно своите задължения.

Обществото ни винаги следи с внимание действията на българската полиция – това прави работата ни още по-отговорна. Продължавайте да бъдете добрия пример – дори в ситуации на напрежение и провокации. Гражданите на България видяха, че българският полицай е отговорен служител на законността и защитник на институционалната стабилност на държавата.

За мен беше изключителна чест да работим заедно – не само в качеството си на министър, но и през всичките тези 25 години, в които премина професионалната ми кариера в системата на МВР! Убеден съм, че вие ще продължите с достойнство да отстоявате значимото място на служителите на Министерството на вътрешните работи в нашето общество. Вие сте опората и надеждата за гражданите в най-трудните моменти. Бъдете горди с многобройните си успехи и не допускайте някой да подкопае ценностите ви и високите стандарти на работа.

Скъпи колеги,

Искам да Ви уверя, че и извън Министерството на вътрешните работи, аз винаги ще остана един от Вас. Ще продължа да работя за повишаване престижа на полицейската работа сред българските граждани и ще защитавам всеки български полицай, който изпълнява съвестно и безкористно своите задължения!

Винаги ще Ви подкрепям!

На всички желая здраве, сили и мотивация!

Благодаря Ви!", пише Христо Терзийски до служителите на Министерството на вътрешните работи и придружава поста си с тази снимка:

Само със снимка с многозначителния надпис "Поглед в бъдещето" здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов се сбогува с властта.

Част от останалите министри са на работна вълна и на финала. Министърът на образование в оставка Красимир Вълчев публикува интервю, в което разяснява как ще се явяват учениците под карантина на предстоящите им национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити, ще има ли удължаване на учебната година и др.

Въпросът за Северна Македония вълнува външния ни министър в оставка Екатерина Захариева, която снощи пише:

"За да одобрим преговорната рамка, Република Северна Македония трябва да покаже, че уважава човешките права.

Няма как да приемем хората с българско самосъзнание да бъдат разпитвани от тайните служби по нощите или да не могат да си намерят работа с години, защото са горди с българския си произход.

За съжаление до момента не виждаме напредък. Договорът за добросъседство не се спазва, следователно междуправителствената конференция няма как да се проведе следващия или по-следващия месец. Европейската комисия и днес потвърди, че София и Скопие трябва да намерят решение. Нашите съседи продължават да търсят оправдания за бездействието си.

Преди 4 години извинението за липсата на напредък беше Гърция, две години по-късно бяха Франция и Холандия, а днес явно е България и КОВИД-19. Така не може да продължава!"

Красимир Каракачанов и Марияна Николова се сбогуват мълчаливо с постовете си, поне според официалните им профили в социалната медия.

Какво предстои пред правосъдния министър Десислава Ахладова информира ВСС. Тя се връща като съдия в софийския областен административен съд, съгласно решение на съдийската му колегия. Решението на кадровия орган е във връзка с постъпило заявление още на 29 април от самата Ахладова.

Вместо сбогуване, земеделската министърка Десислава Танева споделя линк към излъчването на днешното събрание на ГЕРБ.

Икономическият Лъчезар Борисов още е "на вълна" избори, но не предстоящите на 11 юли. Чрез профилната си снимка той продължава да рекламира №28 (ГЕРБ) в бюлетината за вота от 4 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews