От трибуната на парламента Нона Йотова издейства глоба за ''Като две капки вода''

OFFNews 22 май 2020 в 19:39 38937 3

При днешния парламентарен контрол актрисата и депутат от левицата Нона Йотова издейства глоба за предаването "Като две капки вода".

Причината - при излъчване на шоуто е констатирано нарушаване на допустимата физическа дистанция, както и "единични случаи на посетители без поставени маски."

"В отговор на мой въпрос към министър Ананиев за двойните стандарти, при които на шоуто "Като две капки вода" се разрешава да излъчва в закрито помещение и при нарушаване на всички противоепидемични мерки, за разлика от театрите, Ананиев призна нарушението на Нова тв и организаторите на шоуто, и обеща санкции. По-важното е, че обеща връщане към нормалност на театралния живот. Ура!" - коментира днес във Facebook профила си Нона Йотова.

Любопитна подробност е, че самата тя беше участник в минал сезон на "Като две капки вода" - през 2015 г., когато се класира на седмо място.

Какво стана в парламента?

От парламентарната трибуна Йотова попита здравния министър следното:

"В деня, в който излезе Вашата заповед за провеждането на музикални и театрални представления с ограничението това да става само на открито, при разстояние помежду им и до 30 % публика, в ефира на национална телевизия бе излъчено предаването "Като две капки вода". В закрита зала, с публика. Очевидно имаше гости без маски и изглеждаше, че изискваното разстояние не е спазено. Продуцентите на предаването обясниха, че имат разрешение от РЗИ за присъствието на публика. По този повод въпросът ми към Вас е: Издавала ли е РЗИ разрешение за присъствието на публика? Ако да, с какъв акт и на какво основание? Ако не, какво е Вашето отношение към неспазването на заповедта Ви?"

Ананиев благодари на Йотова за сигнала и съобщи, че Столична РЗИ ще издаде наказателно постановление за "организаторите на предаването и индивидуални административни актове за отделни физически лица, които са нарушили заповедта".

Ето и пълния му отговор:

"Във връзка с поставения въпрос, относно заснемането на предаването „Като две капки вода“ в нарушение на противоепидемичните мерки, бих желал да Ви информирам за следното:

С писмо с изх. № 22-38\1/11.05.2020 г. Столична регионална здравна инспекция е информирала г-жа Ива Стоянова и г-н Николай Андреев, управители на „Нова Броудкастинг груп“ ЕООД, че не възразява допускане на публика в залата по време на живото излъчване на телевизионното предаване при стриктно спазване на изискването за физическа дистанция, всички противоепидемични мерки и допустима заетост от 30% от максималния капацитет на залата, в съответствие с т. 5д от заповед № РД-01-256/11.05.2020 г.

Столичната регионална здравна инспекция е преценила, че с проведеното посещение на зрители в предаването се апробира възможността за спазване на противоепидемичните мерки при последващо разхлабване на ограниченията във връзка с коронавирусната инфекция.

Въпреки създадената организация се видя, че не може да се разчита на оказани мерки и лична отговорност на зрителите, особено в едно емоционално изживяване. При внимателно проследяване на записите на предаването се вижда, че на места имаше нарушаване на допустимата физическа дистанция. При огледа на публиката се констатира, че имаше единични случаи на посетители без поставени маски.

Във връзка с горното, в рамките на законовите правомощия, Столична РЗИ ще издаде наказателно постановление за организаторите на предаването и индивидуални административни актове за отделни физически лица, които са нарушили заповедта на министъра на здравеопазването.

Изразявам увереност, че този казус ще спомогне органите на държавния здравен контрол да дадат ясни препоръки за създаване на по-добра организация при провеждане на мероприятия от този вид, с оглед стриктно спазване на противоепидемичните мерки, в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

3

Стик

23.05 2020 в 14:59

А за това щеима ли глоба:
„Русия ни заличи от делото на Кирил и Ме тодий
България не се споменава никъде на паната в центъра на София
Русия заличи България от историята за писмеността, създадена от светите братя Кирил и Методий – това стана ясно от изложбата пред входа на Руския културно-информационен център в София, посветена на 24 май. На десетина пана са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приноса на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей – резерват. За да се подсили въздействието, с „Москва“ започва всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите. За още по-голям ефект са добавени и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.
Затова съвсем съзнателно в експозицията, представена под заглавие „Изворът на славянската култура”, са подбрани само руски документи."

12270

2

HristoSliven

23.05 2020 в 14:00

Ей..., ако не беше тази статия нямаше да знам, че Йотова е депутат!

13874

1

emanuilis

22.05 2020 в 20:53

Тази „волна ездачка" какво свърши за един цял мандат в парламента? Благодаря.