От ЦИК научили за план-сметката на изборите от медиите

OFFNews 27 август 2015 в 15:01 2160 1

Основният държавен орган, който подготвя и организира провеждането на избори у нас - ЦИК, разбра от медиите каква е план-сметката за разходите по местните избори и референдум, съобщава БГНЕС.

По-рано днес от Министерски съвет разпратиха до медиите съобщение, с което заявиха, че правителството вече е одобрило план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на местните избори и националния референдум на 25 октомври тази година. 

От ЦИК обаче бяха изненадани от медиите с това, че правителството е приело план-сметка за предстоящия местен вот, която възлиза на 50 551 000 лева. Това се стана по време на редовния си брифинг на говорителите на ЦИК, когато представители на медиите им зададоха въпрос във връзка с средствата, които са предвидени за изборите.

Оказа се, че до момента в ЦИК не е постъпило постановлението за въпросната план-сметката.

На въпрос дали отделените пари ще стигнат за изборите и референдума, говорителят на ЦИК Камелия Нейкова отговори с риторичен въпрос „Според вас ще стигнат ли?”.

„Има обективни обстоятелства, които налагат план-сметката да бъде в по-висок размер спрямо 2011 г., тъй като има промяна и в законодателството. В Изборния кодекс са предвидени медийни пакети, автоматично откриване на избирателни секции извън страната, ще има и по-голям брой кметства, в които ще има избори. Всичко това са обстоятелства, които изискват и бюджет, но за конкретните размери не бихме могли да направим коментар в момента. Предвид това, че план-сметката още не е пристигнала в ЦИК”, добави Нейкова.

На днешният брифинг стана ясно още, че едва 8 партии са се регистрирали до момента за местния вот, а срокът за регистрация е до 9 септември. До 1 септември ЦИК ще определи реда за проверка на кандидатските листи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови