От юни държавата ще настанява украинци в държавни или общински бази

Георги А. Ангелов 21 април 2022 в 16:43 4089 0

Снимка БТА

Калина Константинова

След 31 май украинските бежанци, които не успеят да си намерят работа и сами да си плащат за квартира, ще бъдат настанени в общински или държавни бази. Това обясниха пред OFFNews от правителството.

Програмата, по която се плащат 40 лв. на човек, настанен в хотел, изтича в края на следващия месец, като това е записано и в решението на Министерския съвет, с която беше приета. Досега от правителството са обследвали над 250 общински и държавни бази, като в тях ще бъда осигурени 15 000 легла.

Преди дни общинският съвет в Пловдив гласува изоставената сграда на бившата Белодробна болница в Пловдив да се превърне в Център за настаняване на украински бежанци. Срокът на действие на Центъра ще е до прекратяване на временната закрила или до края на 2022-ра, разбраха се съветниците. 

До днес в България са влезли 201 904 украински граждани от началото на войната. 93 498 са останали у нас, от които 35 000 са деца, а настанените на държавна издръжка са 51 291 души. Статут на временна закрила имат 84 300 украински граждани. 

"България ще продължи да се грижи за всички невинни хора, които бягат от ужасяващата война в Украйна дотогава, докогато те имат нужда от нашата помощ. Ще им дадем колкото време им е нужно, за да се почувстват спокойни и сигурни, и ще продължим да оказваме всякаква подкрепа, на която сме способни, не само като държава, но и като хора", декларира вчера ресорният вицепремиер Калина Константинова. 

"От самото начало сме обявили, че хуманитарната програма за настаняване в хотелите ще продължи до началото на активния летен сезон - 31.05. Решението да настаним разселените от Украйна лица в хотели е не само прекрасен пример за успешно публично-частно партньорство, но е и мярка, която изключително много подкрепи хотелиерския бранш, след удара, който понесоха от ковид кризата. На практика за тях сезонът започна още през март, а от вчера започна изплащането на първия транш от 11 075 446,40 лв. с ДДС към хотелите", написа тя във фейсбук страницата си. 

"След като настанихме бягащите от войната в Украйна на сигурни и уютни места, сме фокусирани върху следващата задача - да им осигурим достъп до пазара на труда, като преди това отворим нови възможности за трайно настаняване и целодневни грижи за децата им. Изследванията показват, че над 70% от украинците искат да започнат работа веднага и над 60% от тях са висшисти. Работим активно, за да намерим най-добрия начин и за да създадем най-добрите условия, с които да стимулираме работодателите и наемателите да си сътрудничат в решаването на тази трудна, но изключително важна задача.

Хората, потърсили временна закрила, по никакъв начин не искат да са в тежест на държавата и нашето общество. Единственото, което искат, е да се завърнат у дома.

А докато това стане възможно, мой дълг е, наш дълг е, да се погрижим за тях по начина, по който бихме искали някой да се погрижи за нас", написа още Константинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови