Quantcast

От днес официално стартира предизборната кампания за евровота

OFFNews Последна промяна на 26 април 2019 в 09:37 2511 0

От днес официално се открива предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май.

За участие в изборите у нас са регистрирани 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Кампанията се закрива в 24.00 ч. на 25 май.

В 5-дневен срок, считано от днес партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да подадат данни в Сметната палата за предизборната си кампания.

Те трябва да включват наименованието на съответната политическа сила, приходите и разходите ѝ, както и хората, които носят отговорност за счетоводната отчетност. Глобата за неизпълнение на това изискване е между 3000 и 10 000 лева.

Около 4300 са получените до момента в Централната избирателна комисия заявления за гласуване на българи, които се намират извън пределите на страната. В 300 от тях са допуснати грешки. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той припомни, че на 30 април изтича срокът за подаване на тези заявления.

Хората, които в деня на изборите ще бъдат в чужбина, биха могли да упражнят правото на глас, т.е. да кажем, че това са хората, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Република България или на друга държава-членка на ЕС през последните 3 месеца преди насрочването на изборите, т.е. това е от 26 февруари 2019 г., биха могли да гласуват в откритите секции и в съответната държава. Ако това е в държавите-членки на ЕС, такива секции ще бъдат разкрити в места, където има подадени повече от 60 заявления за разкриване. В държавите извън ЕС това ще бъдат секции, разкрити в дипломатическите и консулските представителства, обясни говорителят на ЦИК.