От 50 на 100 се увеличава броят на патроните за огнестрелни оръжия за самоотбрана

Кристина Минчева 31 януари 2024 в 15:29 2914 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

От 50 на 100 се увеличава броят на патроните за огнестрелни оръжия за самоотбрана (късоцевни огнестрелни оръжия - пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 сантиметра), които могат да бъдат придобивани и съхранявани, приеха депутатите днес. Промените са част от Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, приет на второ четене. 

Измененията предвиждат още да се придобиват и съхраняват боеприпаси и за ловен туризъм и промишлен лов според доказаните потребности. 

Разрешение за внос и удостоверение за трансфер на взривни вещества, пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и разрешение за износ и разрешение за трансфер на взривни вещества, пиротехнически изделия няма да се изисква, когато такова е надеждно издадено по Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.

Предвижда се и в едномесечен срок преди изтичане на разрешението за съхранение и/или носене на оръжие лицето да подава писмено или по електронен път заявление по образец за неговото подновяване, придружено от декларация за наличието на обстоятелства - самоотбрана, ловни цели, спортни цели, учебни цели, културни цели, колекциониране и оръжейна сбирка.

Не се изисква разрешение за транспортиране на оръжия, както и на боеприпаси с клас на опасност 1.4S, когато транспортирането се извършва между физически и юридически лица, регистрирани като търговци на територията на държава членка, след получаване на разрешение за търговия, издадено от директора на ГДНП на МВР или от оправомощено от него длъжностно лице. На стрелбище може да се употребяват огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, включително и карабини, след получаване на разрешение за употреба, издадено от директора на ГДНП на МВР, съответно от началника на РУ на МВР по местонахождението на стрелбището.

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС обясни, че промените в закона ще решат проблемите както на граждани, които имат отношение към оръжията, така и на производители и търговци.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че законопроектът ще работи и ще бъде от полза и за Министерството на икономиката и индустрията, което следи голяма част от процесите, свързани с производството, търговията, трансфера на оръжия и изделия, свързани с отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки