От 1 юли всеки пенсионер ще получи минимум 10% увеличение

OFFNews 05 юни 2022 в 16:17 2167 0

Георги Гьоков

Снимка МТСП-Архив

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков

"Всеки пенсионер ще получи минимум 10 процента увеличение на пенсията от 1 юли", заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента. Социалният министър коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас.

"Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати", посочи Гьоков.

Министърът допълни, че стремежът на управляващите е с увеличаване на доходите на хората да успеят по някакъв начин да компенсират инфлацията.

"И преди да настъпи тази инфлация в България и в Европа, когато правихме коалиционното споразумение, се договорихме да работим по стратегия за доходите, която да вдигне доходите на всички българи в такава степен, че да гоним средните европейски доходи", посочи още той, като обясни ,че се работи сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи.

"В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И в бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока", каза още Гьоков.

По думите му увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

Според министъра възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията. По думите му се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Гьоков прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има много дълъг живот, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови