От 1 януари: Право на асистент ще имат хората с ТЕЛК над 70,1%

OFFNews 13 ноември 2020 в 12:36 4653 0

От 1 януари догодина право на асистент ще имат хората с ТЕЛК над 70,1% и с право на чужда помощ, както и децата с увреждания над 90%. Тази промяна в Закона за личната помощ приеха депутатите на първо четене.

По време на гласуването пред Народното събрание имаше протест на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива". 

214,6 млн. лева за лични асистенти са заложени в Бюджет'21. Това са два пъти повече средства, обясни депутат от ГЕРБ.

Досега помощта се даваше само на децата с над 90% увреждания, както и на възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и право на чужда помощ. Законът за лична помощ предвижда от 1 януари право на лична помощ да имат всички над 670 хил. хората с увреждания, независимо от вида и степента на увреждането. Разчетите показват, че това ще струва над 1 млрд. лева. 

Асистентите ще продължават да работят на трудов договор, но заплащането им се повишава заради ръста на минималната заплата. 

"Защо се налага да осакатите Закона за личната помощ? Осакатявайки го, вие всъщност осакатявате десетки хиляди човешки животи. Когато се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, вие всъщност ги убивате тези хората, тъй като няма как човек да живее само 8 часа. През останалите какво правиш - спираш да дишаш ли?", заяви  депутатът от БСП Антон Кутев.

По думите му това е форма на предателство от най-тежък вид. "Единствената ви цел е как да вкарате бюджета в това,
които са ви позволили. Този някой не ви позволява да дадете още 100, 200, 300 млн. лв., а всъщност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране, за стиропор. Къде са 800 млн. за хората с увреждания? Това е срам за всички, които гласувате днес "за", каза още Кутев. 

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова му отговори, че "изказването му е арогантно, неточно и манипулативно". За следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно спрямо 2020 г. - средствата са били 92 млн. лв., а за 2021 г. за предвидени 214 млн. лв., заяви Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови