Оставката на Томислав Дончев за саботиране на машинното гласуване иска партия МИР

OFFNews 03 август 2020 в 14:30 11980 0

Снимка БНР/Георги Нейков

Симеон Славчев

Партия МИР поиска оставката на вицепремиера Томислав Дончев за саботиране на машинното гласуване в България, съобщават оттам.

Организирахме граждански протест и палатков лагер под прозорците на Министерския съвет на 1 февруари с искане правителството да спази закона и започне подготовката за следващите избори с машинно гласуване. На 12 февруари правителството взе решение №100 за провеждането на всички видове избори чрез машинно гласуване. По време на заседанието премиерът Борисов възложи на Томислав Дончев да започне веднага подготовката. Оттогава досега минаха 6 месеца и все още няма никакви действия от страна на Томислав Дончев за въвеждането на машинно гласуване - пишат от МИР с председател Симеон Славчев до медиите.

Именно затова ПП МИР настоява Борисов "незабавно да поиска оставката на ресорния вицепремиер за за умишленото саботиране на машинното гласуване". В противен случай от МИР ще считат, че "той самият е наредил саботирането на машинното гласуване и ще трябва да поеме лично политическата и наказателната отговорност за неспазването на закона и решенията на Министерския съвет", по думите на Симеон Славчев. Ако премиерът "не може или не иска да накара собствения си вицепремиер да спази закона, той самият трябва да подаде оставка", допълва Славчев.

МИР вече сезира Европейската и Венецианската комисии за неспазването на закона в частта за въвеждане и прилагане на машинното гласуване в България. Очаква се проверка и наказателна процедура срещу държавата.

От МИР поставят ултиматум на Бойко Борисов до 6 август да започне действия за избори чрез машинно гласуване, а ако не го направи би означавало, "че всички българи ще можем да излезем и да блокираме всички ключови пътни артерии в страната съвсем законно, тъй като ще имаме личния пример на министър-председателя как се погазват и как не се спазват законите в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови