Още не е ясно кой ще настройва софтуера на машините за кметския вот

OFFNews 22 август 2023 в 09:55 1360 3

Тодоров

Снимка Сиела норма

Веселин Тодоров

Проблемите с машините за местния вот на 29 октомври ще бъдат решени в последния момент. Първо ЦИК трябва да реши кой ще настройва софтуера и най-вероятно ще бъде обявена обществена поръчка. Това се разбра от думите на директора на "Сиела норма" Веселин Тодоров пред БНТ.

От ЦИК още не са търсили "Сиела", но са провели предварителни разговори с производителя на машините "Смартматик" за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на август.

Тодоров обясни, че трябва да се определи как ще изглежда началният екран при гласуването. Комбинацията на четири вида избори в едно ще е по-сложна, категоричен бе той. На първия екран трябва да се покаже как ще се избира и в кои избори гражданинът иска да участва. Ще има затруднения при хората, които нямат право да участват във всички видове вот.

"Трябва да се опише организационно и софтуерно как това да стане, тъй като машините не съдържат в себе си избирателни списъци. По-скоро административно би могло на първия екран да се забрани на избирателя да избира кмет на кметство или на район. Тези случаи ще са малко, но трябва да им се окаже повече внимание от секционните комисии", изтъкна Веселин Тодоров.

Според него, ако резултатите от първия тур бъдат обявени до сряда, машините ще могат да се подготвят за втория тур.

"Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, за да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те обявяват резултатите в сряда, нощта срещу четвъртък и петък се работи, за да се подготвят машините", посочи още шефът на "Сиела норма".

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на много от машините, поради което имаше проблеми и десетки спирания на устройства.

"Нашият техник влиза, възстановява работата и изборният ден приключва успешно, но не е нормално машините да спират по десет пъти на ден. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да спират незнайно, проблемът е механичен", допълни Веселин Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

3

bat.galin

22.08 2023 в 13:29

в как кой бе ?
пуловера, разбира се !
ако ще махат МОЧА, трябва да го заменят с паметник на пуловера !

2550

2

alfakentavur

22.08 2023 в 12:10

И си прав, и не си прав.
Преди да направят машинното гласуване задължително и ГЕРБ/БСП/ДПС да открият, че така не могат да купуват същото количество гласове - нямаше проблеми, нямаше забавени плащания, а и всичко се правеше навреме.

Откакто се оказа, че машинният вот е по-честен от вскички останали - тогава започнаха и "проблемите".

2900

1

genchbench

22.08 2023 в 10:33

Тази корумпирана, мазна мутра няма ли кой да я удари през ръцете? Абониран за избори по дефиниция и все нещо не е наред и все има да взима някакви десетки милиони. Също така, някак случайно, беше поръчал машините още преди да обявят търга и се оказа, че никой друг не може да ги поръча, тъй като законовия срок е много къс... което предполага, че този герой е имал предварителна информация за техническите изисквания и гаранция, че същите няма да се пипат - иначе не би изсипал авансови плащания за предварителна поръчка... Та поредното наше момче, което ако го пуснат в конкурентна среда, ще умре от глад.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки