Още 2,5 млн. лв. за ремонти и доизграждане на храмове в страната

От 20 до 26 декември свещеници и духовници, преболедували COVID-19, влизат в лечебните заведения при болните, за да ги помажат

OFFNews 09 декември 2020 в 10:56 1440 0

Снимка Министерски съвет

Правителството отпусна 2,5 млн. лева за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира "Св. Йоан Кръстител" в село Жабляно, за храма "Св. Петка" в Русе, за църквата "Свети Дух" в село Бенковски. 

Пари се отпускат и за ремонтни дейности за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм "Св. Ап. Андрей Първозваний" и за продължаване на строителството на църквите в София - "Св. Стефан" в Южния парк и "Св. Благовещение" в квартал "Дружба" 2.

"Наближава много велик ден - Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хората в Бога е изключително важно", посочи министър-председателят Бойко Борисов. "Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта", изтъкна Борисов.

Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество патриарх Неофит благодариха на премиера. 

"На днешния ден, когато се почита Света Ана, закрилница на семейството и на младежите, поднасям специална благодарност от името на патриарх Неофит за Вашата грижа, помощ и подкрепа в църковното дело", заяви викарият на патриарха епископ Поликарп.

Той благодари и за това, че по време на пандемията от коронавируса, църквите не бяха затворени.

"Хората наистина се укрепваха в своята надежда, влизайки в храма, общувайки с Бога, със свещенството и така по-лесно преодоляват тези сътресения – и физически, и духовни, и психически", отбеляза Поликарп.

Той добави, че с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит от 20 до 26 декември свещениците и духовниците, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните, за да помажат тези, които имат желание, да ги поръсят със светена вода и да им вдъхнат кураж. Тази благословия се планира и за Йордановден през 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови