Орешарски: Твърде рано е за смяна на министри

OFFNews 20 декември 2013 в 10:32 1333 0

Пламен Орешарски

Снимка БГНЕС, архив

Пламен Орешарски

Засега промени в състава на Министерския съвет няма да бъдат правени. Това стана ясно от думите на министър-председателя Пламен Орешарски в интервю за в. „Труд”.

„Твърде е рано, за да ме питате за смяна на министри. Аз лично винаги съм бил консервативен по отношение на екипите, с които съм работил, и съм отбягвал самоцелни или прибързани промени в тях”, заявява той.

На въпрос дали назначенията, които прави в изпълнителната власт са под натиска на БСП и ДПС, премиерът отговаря: „За определени позиции аз търся подходящи специалисти, както вие се изразявате, близки до БСП и ДПС. Защото, ако изключим този кръг, остава кръгът от хора, близки до опозиционните партии, които не подкрепят кабинета. Струва ли ви се логично?”

Премиерът коментира и исканията за оставката. „Мисля, че искания за оставка и въпроси от типа „Кой” се задават само от една страна. Към същата тази страна могат да се зададат не един, а множество от далеч по-сериозни въпроси, но това не е конструктивен подход. Още в началото на моето университетско обучение са ме учили да не отговарям на некоректно зададени въпроси и следвам това азбучно правило”, казва Орешарски.

„Голямо предизвикателство е да се работи в условия на политическа нестабилност. Но при създалите се условия, единствения правилен ход е правителството да следва своята програма, за да не разочарова мнозинството от българските граждани”, казва още премиерът.

Въпреки, че не уточнява кои са националните цели, той изразява убеденост, че когато се изпълняват, „дори и тези, които не подкрепят кабинета, ще оценят по достойнство свършеното, без значение дали го признават публично или не”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови