Орешарски отчете розова действителност за последните 7 месеца

Нели Чолашка 17 януари 2014 в 12:26 9199 20

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски отчете отлична работа на кабинета за изминалите 7 месеца и много свършена работа за благото на обикновения човек и бизнеса. 

Той се появи в парламента с почти всички министри, за да направи поредния отчет на дейността на правителството.

За пореден път определи изминалите месеци, като "най-трудния и динамичен период в в най-новата ни история".

Министър-председателят започна отчета си с информация за тежкото наследство, което е получил от Борисов - неизпълнение на приходите с близо 1 млрд. лв., опасност от шоково увеличение на цената на тока с 40%, смазан от проверки с цел натиск бизнес, на който не е връщано ДДС.

Напомни и за риска да загубим 270 млн. евро от еврофондовете, както и за наследения дълг от близо 14.5 млрд. лв.

Орешарски отново призова ГЕРБ да се извинят за истерията, коато създадоха около тегленето на още 1 млрд. лв. дълг за миналата година и твърденията, че той ще бъде похарчен и дори откраднат.

Опитах се да обясня, че с тези пари ще връщаме дълг и това няма как да увеличи общата задлъжнялост и това е факт - към края на 2013 г. дългът е 14.1 млрд. лв., уточни Орешарски. Той заварил фискален резерв от 4 млрд. лв., което е под санитарния минимум от 4.5 млрд. лв.

Под риск били 270 млн. евро от европейските фондове.

За 6 месеца правителството възстановило социолно-оикономическата стабилност и създало предпоставки за икономически растеж, пише в писмения вариант на отчета на Орешарски.

От трибуната той отчете по-добри условия за бизнеса - "преустановихме централизирания натски върху бизнеса, вече го няма страха от целенасочени проверки и селективното отношение на централната власта".

Похвали се и с факта, че вместо да се увеличи цената на тока тя на два пъти беше намалена макар и с малък процент, както и със старта на "Южен поток" и други забавени енергийни проекти. 

МВР се справило професионално с баланса между масовите граждански протести и сигурността на населението.

Орешарски отчете и повече приходи прев второто полугодие на 2013 г. от НАП и Агенция "Митници"  - близо 600 хил. лв. повече от второто полугодие на 2012 г. Приходната агенция събрала 467.4 млн. лв., а митниците - 594 млн. лв. Свили неизпълнението на приходите.

Премиерът за пореден път спомена изплащането на забавеното ДДС на бизнеса. По думите му за първи път правителството е приключило на чисто в това отношение.

Той призна, че не са успели да се разплатят с доставчиците на болниците.

Както и преди Нова година, така и днес той се похвали със загуба само на 35 млн. лв. на парите от еврофондовете и обеща скоро да има споразумение с ЕК за следващия програмен период - 2014-2020 г. 

"Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка, все още сме далеч от 2008 г. Все още нашите външни инвеститори не са сигурни струва ли си да инвестират. Но по-важното е, че успяхме да обърнем посоката на движение и да направим първи стъпки на нормализиране на икономическия и обществено-политически живот. Благодаря на всеки от вас за подкрепата на усилията ни”, каза в заключение премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews