Орешарски: България не е толкова влиятелна, че да бойкотирам Сочи

Нели Чолашка 15 януари 2014 в 14:45 5071 18

България не е толкова влиятелна страна, че да бойкотирам откриването на олимпиадата в Сочи. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блиц контрола в парламента.

"В програмата ми присъства посещение на откриването на олимпиадата в Сочи", каза Орешарски, който в отговор на въпрос защо не я бойкотира в знак на протест срещу начина на управление на президента Владимир Путин, както ще направят други държавни лидери, отговори: "Ние не сме чак толкова влиятелна страна, ако ме разбирате какво искам да кажа".

Президентите на САЩ Барак Обама, на Германия Йоахим Гаук, на Франция Франсоа Оланд, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и канцлерът на Германия Ангела Меркел вече заявиха, че няма да присъстват нито на откриването, нито на закриването на олимпиадата в Сочи.

Бойкотът е свързан с потъпкването на човешките права и нападките срещу опозиционни политически фигури в Русия, както и опитите да се ограничат правата на хомосексуалните.

Още в края на миналата година стана ясно, че Орешарски ще уважи откриването на олимпиадата, а президентът Росен Плевнелиев възнамерява да отиде на закриването на олимпиадата на 23 февруари.

На въпрос как ще повлияе на правителството разцепление в БСП, премиерът коментира, че е по-добре би било да няма разцепление в левицата.

„Ще се въздържа от големи политически дебати. Струва ми се, че нямам достатъчно компетентност по този въпрос, това си е вътрешнопартиен въпрос”, уточни Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!