Орешарски: България не е толкова влиятелна, че да бойкотирам Сочи

Нели Чолашка Последна промяна на 15 януари 2014 в 14:45 4733 18

България не е толкова влиятелна страна, че да бойкотирам откриването на олимпиадата в Сочи. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блиц контрола в парламента.

"В програмата ми присъства посещение на откриването на олимпиадата в Сочи", каза Орешарски, който в отговор на въпрос защо не я бойкотира в знак на протест срещу начина на управление на президента Владимир Путин, както ще направят други държавни лидери, отговори: "Ние не сме чак толкова влиятелна страна, ако ме разбирате какво искам да кажа".

Президентите на САЩ Барак Обама, на Германия Йоахим Гаук, на Франция Франсоа Оланд, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и канцлерът на Германия Ангела Меркел вече заявиха, че няма да присъстват нито на откриването, нито на закриването на олимпиадата в Сочи.

Бойкотът е свързан с потъпкването на човешките права и нападките срещу опозиционни политически фигури в Русия, както и опитите да се ограничат правата на хомосексуалните.

Още в края на миналата година стана ясно, че Орешарски ще уважи откриването на олимпиадата, а президентът Росен Плевнелиев възнамерява да отиде на закриването на олимпиадата на 23 февруари.

На въпрос как ще повлияе на правителството разцепление в БСП, премиерът коментира, че е по-добре би било да няма разцепление в левицата.

„Ще се въздържа от големи политически дебати. Струва ми се, че нямам достатъчно компетентност по този въпрос, това си е вътрешнопартиен въпрос”, уточни Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2014 в 09:33


И закакъв кур политиците трябва да ходят на откриване на Олимпийски игри?
Нали идеята на игрите е точно да преодолеят политическото противопоставяне?

15.01 2014 в 18:56

Нивото на западните политически лидери пада катастрофално. Този "бойкот" е смешен и жалък. В миналото по време провеждане на Олимпийските Игри са спирали дори войните. Политизирането на Олимпийската идея е крайно тъпо и профанско. Само треторазредни политици могат да постъпват по тоя глупав начин.

15.01 2014 в 18:56

Орешарски: "Такова нищожество съм, че нямам право на мнение."
Имането на позицията не произтича от влиянието, а от устоите, морала и свободата на човека. Орехчето няма ни позиция, ни устои, да не говорим за свобода. Дори това, че е човек е съмнително.

15.01 2014 в 18:47

да отида да целуна Путя,"първа радост е за мене.."

15.01 2014 в 18:00

"както и опитите да се ограничат правата на хомосексуалните." нека и за момент да не забравяме за какви ограничения става въпрос - запрана на хомосексуалната пропаганда сред МАЛОЛЕТНИ . ЕС в доста отношения е доста гнусен , не напразно има опасения , че скоро ще признаят педофилията за нормална сексуалност !

15.01 2014 в 17:53

преди няколко дни гномът заяви ,че не ходи в Европейските страни,защото нямало важни въпроси за решаване.друго си е СССР."важните" команди на ушенце ще му ги сведат.а ,че Гърция поема председателството на ЕС ,че в Македония палят знамето ни -непричьом.пачему?;ако ме разбираш ,на свой ред,какво искам да кажа..Боже,пази Европа и НАТО!България я изядоха...

15.01 2014 в 17:52


Бойкот?
На гол тумбак, чифте пищови.
Интереса клати феса. Кокво ще спечелим от такава глупост?
Онези изброените няма да ходят, щото ги е страх от чалмите. А пък дори и да отидат, няма да обявят пътуването си предварително.

15.01 2014 в 17:22

Според мен, всички коментирали до момента грешат тотално.
Орешарски не е никакъв "господин". Той е "другар".
Орешарски не е никакъв "премиер". Той е чиновник, назначен от власт, взета по нечестен начин.
И все пак - той е чиновник, платен от всички нас, а не някакъв господ, деспот, бащица или каквото и да е подобно.
Колкото и свобода за решения да има в момента, той няма свободата да се подиграва с една огомна част от българското население.
Та... моля, не се унижавайте, обръщайки се по недостоен за вас самите начин, към този субект.

15.01 2014 в 16:25

Тогава напусни поста, несретнико!

За тази работа трябват топки, а не орехчета...

15.01 2014 в 16:22

Плюнките можеш да ги познаеш по две неща:
1. Във важни моменти винаги се снишават;
2. Ако се наложи да обяснят свое действие или бездействие винаги търсят оправдание извън себе си.

По-достойно щеше да излезе и да каже "подкрепяме режима на Путин, той също ни подкрепя, затова отиваме първи в Сочи". Поне, ако не друго, щеше да е честен.