Опозицията провали заседанието на НС. ПП-ДБ я обвини, че спират парите за здраве и пенсии

Работата на парламента за днес е прекратена. Нов опит за гласуване на бюджетите на ДОО и НЗОК ще има утре

Йорданка Веселинова 14 декември 2023 в 12:51 3006 3

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

ИТН, БСП и "Възраждане" бойкотират парите за здраве и пенсии, заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Рано тази сутрин трите партии окупираха парламентарната трибуна с искане да спре демонтажът на МОЧА (Паметника на съветската армия в София). Така бе бламирана работата на Народното събрание, което днес трябваше да гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване.

Последваха два извънредни председателски съвета по искане на опозицията, която настоя документите за демонтажа на паметника. Обявената за 15 минути почивка продължи три часа. В крайна сметка консенсус не бе постигнат и преди минути председателят на НС Росен Желязков прекрати заседанието. Нов опит да се приемат бюджетите ще бъде направен утре.

"Ние не можем да разберем колегите от ИТН, БСП и "Възраждане". Как могат да сложат спирачка на най-важните плащания в държавата? Хората чакат бюджетите да бъдат приети. Пенсиите зависят от това, парите за здраве зависят от това", каза Петков.

По думите му НС не е "трибунал" за съдбата на паметника. Той изтъкна, че областната управа на София е била в парламента и е представила всички документи за демонтажа, от които е станало ясно, че всичко е изрядно.

Петков съобщи, че опозицията настояла демонтажът да бъде спрян. На свой ред управляващите им казали да предложат проекторешение, което да се гласува. Това обаче било отказано и опозиционните партии настоявали за бойкот на НС. Според съпредседателя на ПП-ДБ действията на опозицията са "абсолютно безотговорни".

Атанас Атанасов пък заяви, че групата му има търпение, както и че бюджетите ще бъдат приети, а ПСА - демонтиран.

"Искам да Ви кажа нещо, което никой тук не се сеща и не знам защо. Има закон от 2000 г. за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Този закон не е отменян, той е действащ", добави той.

Атанасов цитира първия член от закона:

"Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция."

Съпредседателят на ПП-ДБ добави, че като антикомунист 33 години чака този паметник да бъде демонтиран. По думите му този момент е дошъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

3

IvoIvo

15.12 2023 в 11:23

Страшни лицемери са от ПП-ДБ обаче

723

2

user4eto

14.12 2023 в 14:16

Ами да не ги пускат ти гнусни съветски мекерета в парламентарната зала. Що да отлагат заседание при това важно?
На вън да ходят да правят комунистически магарии.

345

1

Джендо Джедев

14.12 2023 в 13:23

Карай, бе, за русоробите МОЧА е по-важен от здравето на гражданите и живота на пенсионерите. Това са "традиционните руски ценности", там животът и здравето никога не са били ценени по-високо от една кокошка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!