Омбудсманът подаде оставка

Кристина Минчева 10 април 2024 в 09:47 1426 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Омбудсманът Диана Ковачева е депозирала оставката си в Народното събрание, съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков. Тя напуска поста заради предстоящото ѝ назначение в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), където трябва да встъпи в длъжност на 17 април, когато изтича мандатът на българския съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев.

Росен Желязков обяви, че при предсрочно прекратяване на правомощията оставката ѝ не се гласува от парламента, а се обявява от неговия председател. Правомощията на Ковачева се прекратяват от днес.

В края на март оставка подаде и зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова. Така институцията остава без ръководство, а парламентът трябва да проведе избор както на омбудсман.

По закон в случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване. Омбудсманът се избира от Народното събрание за срок от пет години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат. Заместник-омбудсманът също се избира от Народното събрание, но по предложение на омбудсмана и в срок един месец от избирането на омбудсман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки