Окончателно: въвеждат работна квота за хора с увреждания

OFFNews 05 декември 2018 в 13:35 5382 2

Парламентът окончателно одобри промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат въвеждането на работни квоти за назначаване на хора с трайни увреждания.

Одобрените мерки ще задължат работодатели с 50-99 работници да назначат едно лице с увреждане, а тези със 100 и над 100 работници - две на всеки сто лица. Работодателите, които не изпълнят квотата, ще дължат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за лице с увреждане.

По време на дебатите депутатът от управляващата коалиция и лидер на НФСБ Валери Симеонов изрази несъгласие с мерките и призова за различен подход, който да насърчава работодателите да наемат лица с увреждания чрез данъчни облекчения вместо да ги принуждава чрез квоти.

"Не постигаме нищо, защото така ще има изваждане на фалшиви решения на ТЕЛК или работодателите ще търсят начин да покрият квотата, което ще бъде форма на лицемерие и двуличие", заяви Симеонов. Неговото предложение квотите да отпаднат обаче беше отхвърлено от мнозинството.

От "Атака" побързаха да обяснят, че това е позиция само на партията на Симеонов. Според Павел Шопов от "Атака" мерките са в правилната посока, тъй като ускоряват социализирането на хората с увреждания в обществото и им помагат да се чувстват полезни.

В подкрепа на промените се обявиха и депутати от БСП и ДПС. Предложението беше прието с 94 гласа "за", нито един "против" и 11 "въздържали се".

Промените предвиждат работодателите да разполагат със срок от 3 месеца от момента, в който са уведомени за задълженията си по закон, за да изпълнят работната квота. Бизнесите ще бъдат освободени от изискванията, ако полагат други усилия да повишат заетостта на лица с увреждания или ако има специфични фактори, които възпрепятстват изпълняването на квотата, например в случай на липса на хора, насочени от Бюрата по труда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

2

случайно прочетох

05.12 2018 в 15:37

Пак настъпиха мотиката!
Добрите практики се получават с поощрения, а не с квоти и глоби!
Милиционери, сър!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

05.12 2018 в 14:25

И сега ще се очаква бум от молби за инвалидизиране.. Щото във всяка фирма има хора с хронични заболявания.. Работодателите ще изберат най-подходящия за ТЕЛК.. Ще му съдействат и ще изпълнят поредната ДУПЕтатска приумица. Нали няма наивник да си мисли, че ще се съкрати читав, обучен, квалифициран персонал, за да се наеме човек с увруждане. Болни хора във фирмите - дал господ..
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието