Окончателно: Ще има социологически проучвания по време на предизборна кампания

Симона Костадинова 26 април 2016 в 20:45 2449 0

Депутатите решиха все пак може да се обявяват на резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания. Те отхвърлиха спорното предложение на Патриотичния фронт (ПФ) резултати от подобни допитвания да не се обявяват, докато трае кампанията. 

Идеята на патриотите беше подкрепена от правната комисия. Първоначално патриотите твърдяха, че оповестяването на такива данни манипулира избирателите и може да им се внушава какви ще са резултатите от изборите.

След редица срещи между партиите от управлението - ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ - беше постигнат социологическите проучвания да останат. 

По време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев призова управляващите да обяснят защо да променили решението си и подчерта, че ако не го направят "погазват, че задкулисието действа в този парламент". 

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че решението социологическите проучвания да не се обявяват по време на предизборна кампания, е било преосмислено по време на разговорите между партиите от управлението. 

Енчев го репликира, че всичко това е трябвало да стане в пленарна зала пред очите на всички депутати.

От ПФ пък не пожелаха да обяснят защо си промениха мнението и оставят социологическите проучвания.

Депутатите решиха още предизборната кампания да остане 30 дни. Отхвърлено беше и предложението на ГЕРБ предизборната кампания да бъде намалена на 21 дни. След днешната среща с Борисов управляващите партии се споразумяха идеята на партията на Борисов да отпадне. От ГЕРБ бяха твърдо за намаляването на кампанията, направиха отстъпка, защото коалиционните им партньори бяха против идеята. 

"От ГЕРБ никога не се е стремяла да променя правилата на играта, защото можем да победим във всяка една игра, независимо кой е правил правилата", каза по време на дебатите по точката Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови