Околовръстното от Младост до 'Тракия' ще e готово предсрочно

Тук се чакаше по два часа в задръстване, сега хората ще минават за минута и половина, заяви премиерът

OFFNews 01 април 2021 в 12:09 4457 0

Околовръстното от Младост до магистрала "Тракия" ще готово предсрочно. В този участък се чакаше по два часа и половина в задръстване, особено в петък и неделя вечер. Сега хората ще го минават в рамките на минута и половина. 

С изграждането на Южната дъга на Софийския околовръстен път благоустроихме района, построиха се нови комплекси, привлякоха се инвеститори, а задръстванията с часове останаха в миналото, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място напредъка по реконструиращата се отсечка от СОП, съобщиха от МС. 

По трасето вече са монтирани две от три пасарелки, има изградени стоманен пешеходен мост с дължина 48 метра, тротоари и кръгови кръстовища на пътните възли. Борисов изтъкна, че строежът на Южната дъга е мащабен проект с грижа към хората, който предвижда изграждането също на парковото пространство и велоалея в района на река Искър.

Съоръженията в участъка ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти. 

6-километровият участък от СОП по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят, се очаква обектът да се завърши по-рано. Изпълнени са всички мрежи от инженерната инфраструктура, изградени са съоръженията в отсечката и са положени долните асфалтови пластове. Със затоплянето на времето ще бъде положен и последният слой. 

Разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе" до пътен възел „Младост" стартира през октомври 2019 г. Съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов и с него ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма" и „Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови