Оградата пред парламента незаконна, дарила я частна фирма

Полицаите няма да имат проблеми със заплатите

Христо Пелов 02 септември 2014 в 13:05 5008 6

Снимка OFFNEWS

пресконференция

Предоставените от частни фирми предпазни парапети и пана, използвани по време на антиправителствените протести, са били дарени на МВР, което е в разрез със закона.

Частната фирма "ВИП секюрити" е предоставила безвъзмездно 69 защитни парапета, а друга отново безвъзмездно е предоставила 5 пана на МВР, когато председател на ведомството е бил Цветлин Йовчев.

Това стана ясно днес на пресконференция на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той припомни, че даренията в МВР са забранени. Въпреки това ведомството е приело огражденията, предоставени от фирмата. 

Във връзка с антиправителствените протести Бакалов заяви, че е направил и друга проверка - дали е имало преследване на протестиращи срещу правителството, включително със СРС-та.

Данните от тази проверка сочат, че не са извършвани оперативно-издирвателни мероприятия и не са прилагани СРС-та срещу участници в протестите.

Министърът предостави и информация от финансов одит на повереното му ведомство.

Към 25 август 2014 г. има неразплатени финансови задължения общо в размер на 17 850 621.41 лв. по данни на второстепенни разпределители с бюджет към министъра на вътрешните работи. Към настоящият бюджет на МВР не е осигурено финансиране в размер на 42 585 691 лв. по проекти – финансови задължения, които следва да се изпълнят до края на 2014 г.

Следва да се изплатят несертифицираните разходи по фондове на ЕС общо в размер на 661 838 лв. Към настоящия момент към бюджета на МВР не е осигурено финансиране на част от планираните обществени поръчки, които предстоят да се изпълнят в рамките на бюджета на 2014 г., на стойност 36 484 662 лева, коментира Бакалов.

По-късно чрез писмо до медиите от "ВИП секюрити" заявиха, че компанията е потърсена от СДВР и МВР с молба да осигури допълнителни ограждения с обяснението, че това е единствената охранителна компания, която разполага с подобни съоръжения на територията на България. 

Отговорът на фирмата дойде от ПР-агенцията “Про Пиар”, чийто собственик и управител е говорителят на служебното правителство Ивет Добромирова, която беше активен участник в протестите.

От компанията подчертават, че съоръженията са предоставени за безвъзмездно ползване, а не са дарени на ведомството, което е различна по закон формулировка.

"Съоръженията са поискани и предоставени за безвъмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание", пише още в съобщението.

В заключение допълват, че ако има административни нарушения от страна МВР, това е извън компетенциите и отговорността на компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!