Очаква се правителството да одобри споразумението с Турция за реадмисия

OFFNews 22 юни 2016 в 08:10 2099 0

Очаква се правителството да одобри споразумението с Турция за реадмисия

Снимка МВР

България първа подписа споразумението между ЕС и Турция на 5 май в Анкара.

Очаква се днес правителството да одобри протокола за прилагане на споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на незаконно преминали държавната граница чужденци. Споразумението беше подписано на 5 май в Анкара от българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и турския ѝ колега Ефкан Ала. С това страната ни стана първата държава, подписала споразумението с Турция. 

Миналата седмица стана ясно, че южната ни съседка не изпълнява споразумението. Премиерът Бойко Борисов обяви, че от 200 незаконно преминали границата, Турция не е приела нито един чужденец обратно. „Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, обясни Борисов. 

В телефонен разговор с председателя на Европейския парламент Доналд Туск българският премиер е поставил въпроса и е заявил, че очаква задълбочено разглеждане на темата за мигрантите на предстоящото заседание в Брюксел, както и на солидарно поемане на ангажиментите за разрешаване на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!