Общинарите в София си гласуваха заплата 1171 лв.

Нели Чолашка 23 януари 2014 в 14:18 4813 5

Заседание на Столичния общински съвет.
Заседание на Столичния общински съвет.

Столичните общинари си самоопредилиха днес заплата от 1171 лв. на месесец. Това е максималният размер, който можеха да си отпуснат съгласно промените в Закона за местното самоуправление.

Законът беше променен в края на миналата година и предвижда общинарите до получават поне минималната работна заплата (340 лв. в момента) и допълнителни средства за участия в комисии, но максимум 70% от заплатата на председателя на общинския съвет (председателят на СОС получава около 1680 лв.). 

За общинарите в София е предвидена обаче и санкция, ако отсъстват без уважителни причини от заседания на СОС или на комисиите, в които участват.

За отсъствие от сесия глобата ще е 10%, а от комисия - 5%. Ще бъдат намалени и парите за представителни разходи - досега бяха до 50% от заплатата на председателя на СОС, а вече ще са до 30%.

Последните няколко години общинарите в София получаваха 210 лв. на месец за работата си в общината. Причината е, че при управлението на ГЕРБ беше решено общинските съветници да получават 30% от средната заплата на администрацията в съответната община, защото имат и други професии.

Това беше най-малкото обидно за усилията, труда, ума на колегите, които всекидневно упражняват дейността си като общински съветници”, коментира днес Искра Ангелова от ГЕРБ, която е сред вносителите на доклада за новия размер на заплататие в СОС.

Повечето общинари от кметствата с население над 100 000 души си определиха макисмалния размер от 70% от заплата на председателя. За малките общини остана ограничението възнагражденията на общинарите да са процент от средната заплата на администрацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!