Обществена поръчка ще определи кой ще достави машините за вота

Наличните устройства са 12 837, гласуването с тях е много по-сигурно от хартиените бюлетини, каза шефът на "Сиела Норма"

OFFNews 11 август 2022 в 08:58 1561 0

Веселин Тодоров

Снимка БТА архив

Сиела Норма няма достъп до последната версия на софтуера за изборите, увери Веселин Тодоров

Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за предсрочните избори. Единственият критерий е цената. Трябва да обещаеш, че ще изпълниш поръчката и да дадеш най-ниска цена и всеки може да се пробва.

Това заяви директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров по БНТ. Наличните машини са 12 837, а тези, които са дали дефекти, ще бъдат ремонтирани за сметка на "Сиела Норма", заяви още Тодоров.

По думите му устройствата продължават да се съхраняват в същия склад, където и миналата година. Той увери, че фирмата няма достъп до последната версия на софтуера за вота и "Сиела Норма" е на същата позиция като всяка друга компания, освен натрупания опит. 

Нови машини за този вот няма да се купуват, тъй като за това трябва решение на парламент, но още 2000 машини ще покрият всички секции в страната, включително и тези с под 300 избиратели, стана ясно от думите на Тодоров. 

Той подчерта, че гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартиени бюлетини, както и че рискът от манипулации е минимален. Машините имат защита от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има и технологична възможност и за бързо автоматично броене, обясни шефът на "Сиела Норма". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови