Обръщението на Кирил Петков: Искат да забравите, че за 12 години крадяха вашите пари

Ангел Марковски Последна промяна на 02 август 2022 в 12:07 9510 13

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Петков


Обръщение на министър-председателя Кирил Петков:

Скъпи сънародници,
Днес нашето коалиционно правителство предава управлението на страната на служебен кабинет.

Първото, което искам да Ви кажа в този момент е, че условия за апокалипсис в България няма. Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот.
Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, искат да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и спрат световната инфлация, искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат.

Разбира се, има ги и тези нови месии, които обещават възраждане на база на омраза. Да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета. Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство.

За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол.

Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече. За кратките 7 месеца видяхме как 2 милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина.

Видяхме как бизнеса може да работи спокойно, когато институциите не се използват за бухалка, а са там за да помагат на бизнеса. Нека всеки бизнесмен се сети как само преди една година се страхуваше за успеха си. Дали НАП или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички трябва да кажем - никога пак няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите инициативи, нашите мечти.

Въпреки световната криза, с която съвпадна нашето седеммесечно управление, оставяме на служебния кабинет много стабилна основа. Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имате спокойствие и предвидимост в следващите месеци.

• Отпуснахме помощи за отопление през зимата.

• Погрижихме се да не усетите ръста на цените на тока в Европа. Удължихме компенсациите и за бизнеса.

• За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предишното управление. Част от заробването с тежка зависимост от руския газ е наливането на 3 милиарда лева в „Балкански поток“ – тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ.

• Дадохме възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта. С пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за 7 месеца, още от края на септември можете да усетите съществено намаляване на цените.

• Наложи се да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК – отказва да разследва за картелни споразумения.

Докато служебният кабинет подготвя организацията на честни избори, няма да се налага да гаси пожари в социалната система.

• Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите.

• Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора. Тази есен стотици училища и детски градини най-накрая ще бъдат ремонтирани.

• Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме много повече изследвания.

• Увеличихме заплатите на учителите.

• Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи.

Оставяме на служебното правителство излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв.

Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки.

И като говорим за корупция, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт.

Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за Вас. Тази битка трябва да продължи.

Но за да я спечелим, прокуратурата трябва да отвори очи за видимите, тежки злоупотреби, нарушения и престъпления, извършвани години наред от приближените на предишната власт. Никой от Вас не заслужава избирателна справедливост и правосъдие, ако случайно се изпречи на пътя им. Затова е важно, че въпреки съпротивата на опозицията в парламента закрихме бухалката, наречена специализирано правосъдие. Важно е, че вече имаме механизъм за разследване на недосегаемия главен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи независимо в България. Това трябва да е само началото.

През тези седем месеца управление често се спъвахме в собствените си грешки на растежа. Научихме си уроците за много кратко време.

Правителството ни падна в парламента с помощта на група зависими депутати. Но по-важното е, че не падна пред Вас. Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си в името на каузата България.

Знаем, че имаме още много работа – и сме решени да я довършим!

*Заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1518

13

Johnny B Goode

04.08 2022 в 16:05

Еврото, Асенчо може би е някъде на почивка на яхта.
Ама не като твоята, а истинска.

5586

12

dolivo

04.08 2022 в 16:03

много се радвам на реакциите на троловете долу - в задничетата ви бръкна Петков комай, че така се разлютихте

Най-доброто правителство, което за 7 месеца изнерви толкова престъпници, че дори прикрития вампир трябваше спешно да излезе наяве, за да свали скоростно правителството.

Да си опичат акъла читателите, и да виждат тези коментари отдолу като хвала за Петров и правителството му.

-1690

11

евроатлантик

04.08 2022 в 15:49

А бе, верно, къде е Асенчо?

-1690

10

евроатлантик

04.08 2022 в 15:48

Кире, наесен хората ща дадат оценка какво и как сте свършили, не се аби!

415

9

Krasimir T.Georgiev

02.08 2022 в 16:52

От тези 12 години на упраление на ГЕРБ, година и 2 месеца управлява правителството Орешарски - на БСП и ДПС, и общо 6 месеца служебните правителства на Г.Бизнашки и О.Герджиков.
Значи ПростоК е упралявал с крадци-БСП.

415

8

Krasimir T.Georgiev

02.08 2022 в 15:48

1.Коментирал съм снимката на К.Петков която виждам и тя отразява инфантилно самочувствие.
2.Мин.пенсия от 01.07 - 467лв, праг на бедност 01.01.22-413лв. Синдикатите не признават този праг и смятат, че е над 500лв. Статистиката отчита за 2021 - 1.5 млн. под прага.
3.За газа - работодателските организации казват, че няма договорени количества за есента. Сега има газ, но е пълна тайна от кого и на каква цена. Последно +54% за август.
4.Има внесена инфлация, но набавката над средната +50% е плод на упралевнието на Усмихнатия и бандата му.

1023

7

fik1

02.08 2022 в 15:19

ss-ко, нещо конкретно ще споменеш ли някога за някоя кражба или в тази версия ти е програмирана само абстрактна руска пропаганда или с други думи празни приказки и простотии?

8067

5

Denitsa Gyurova

02.08 2022 в 14:45

Браво! Най-накрая имаме надежда! Чакаме ви наесен за да продължите започнатото!

-1900

4

SSssKV

02.08 2022 в 13:47

ЛЪЖЕ както винаги. За 6месеца ограбиха и съсипаха колкото за последните 15 други не успяха! Ако Гешев си свърши работата и Лъжеца и Крадеца не духнат за някъде, скоро ще се борят за титлата първа дама на централният мъжки затвор.